САЩ планират да изгонят руски дипломати и да наложат нови санкции на Москва

 Администрацията на американския президент Джо Байдън е завършила преглед на действията на Русия, които според Вашингтон са враждебни, и сега проучва възможността за изгонване на руски дипломати и налагане на санкции. Това съобщи в сряда Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Както се отбелязва в материала, „администрацията на Байдън е завършила разузнавателния обзор на предполагаемите руски злоупотреби, като например намесата в изборите и хакерските атаки срещу [компанията] SolarWinds и САЩ се подготвят скоро да обявят ответни мерки“. Според агенцията „възможните действия могат да включват експулсиране на руски разузнавачи“, които се твърди, че могат да бъдат в САЩ „под дипломатическо прикритие“. „Очаква се ключови служители да се срещнат в сряда, за да обсъдят следващите стъпки“, посчва изданието.

Според източници, по-специално САЩ могат да наложат санкции срещу лица, близки до руското ръководство, както и ведомства, за които се твърди, че „са свързани с намесата в изборите“. Освен това Вашингтон може да проведе закрити консултации с руската страна. Предполага се, че американските служители биха искали да предоставят информация за „по-нататъшни действия, които САЩ ще бъдат готови да предприемат“.

Агенцията отбелязва, че Вашингтон едновременно разчита на взаимодействие с Русия в редица области. Те включват консултации с Иран относно ядрената сделка, контрола на оръжията и борбата с изменението на климата.

Преди това Русия многократно отхвърля на високо ниво твърденията на Вашингтон за участието на Москва в кибератака в САЩ чрез софтуера SolarWinds. Както подчерта прес-секретарят на руския лидер Дмитрий Песков, Кремъл също смята версията, според която Руската федерация се е намесила в президентските избори през 2020 г., за необоснована и недоказана. Както отбеляза говорителят на Кремъл, „човек може само за пореден път да изрази съжаление, че подобни материали - далеч не от високо качество - се използват най-вероятно като оправдание за поставяне на дневен ред на въпроса за следващите, нови санкции“ срещу Русия.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка