САЩ планират нова медия вместо “Свободна Европа”

Доналд Тръмп обяви план за създаване на нови медии срещу фалшивите новини.

Създадохме ги, за да помагат, а средствата за масова информация ненавиждат Америка, каза американският президент

Фалшивите новини са вредни и позорни

Радиостанциите “Гласът на Америка” и “Свободна Европа”, които се финансират от държавния бюджет на САЩ, не се справят с работата си и затова американските власти обмислят създаването на нова медия за чужбина, която да стане алтернатива на новинарския канал CNN. Това намерение обяви американският президент Доналд Тръмп на митинг в щата Флорида преди дни.

“Знаете ли какво в момента е лошо за нашата страна? В задграничните си пътувания се срещам с чуждестранни лидери и те питат: “Защо те така мразят вашата страна?” - подчерта Тръмп, говорейки за новинарския канал CNN, който е известен с критиките си към стопанина на Белия дом. По думите му, при разговорите с държавни ръководители, твърде често президентът на САЩ е питан, защо “американските средства за масова информация (СМИ) толкова ненавиждат САЩ”. И допълни: “В чужбина говорят: “В медиите ненавиждат твоята страна”. Това е позор”.

“Това е ужасно за нашата държава. Ще трябва да пуснем своя собствена телевизионна мрежа и да излъчваме по нея истински новини. Защото те (CNN) са наистина вредни за нас”, отбеляза пред множеството стопанинът на Белия Дом.

“Извън пределите на САЩ CNN има далеч по-голямо значение, отколкото вътре в страната. Много от това, което виждате тук, се излъчва в целия свят. Имаме “Свободна Европа” и “Гласът на Америка”. Създадохме ги, за да помагат на нашата страна, но в момента те не работят по най-добрия начин”, отбеляза още Тръмп, припомняйки началото на създаването на въпросните медии с държавна финансова подкрепа преди около 75 години. Те попадат в обхвата на Американската агенция за глобални медии (USAGM), която контролира още три информационни мрежи - Радио и телевизия в Куба, радио Свободна Азия и информационна платформа за Близкия изток.

По време на своя мандат Доналд Тръмп нееднократно е критикувал отношението на американските медии към политиката на Белия дом при сегашното управление. Само преди дни в Туитър президентът на САЩ отново заяви, че CNN разпространяват фалшиви новини по негов адрес. “Казах, че фалшивите новини в медиите са опасни за хората, а CNN ме цитират, че съм казал, че медиите са опасни за хората - има голяма разлика! Когато разпространяваш фалшиви новини - това не е добре!”.

Тръмп не спестява в публикациите си в Туитър и по време на свои речи, че повечето американски медии са изключително пристрастни в отношението си към него и администрацията на Белия дом.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка