САЩ планират поредица от кибератаки срещу Русия

През следващите три седмици САЩ планират да извършат поредица от кибернападения върху вътрешните системи на руските власти в отговор на хакерска атака, приписана на Руската федерация чрез софтуерната фирма SolarWinds, съобщава американското издание The New York Times, позовавайки се на източници от администрацията във Вашингтон.

Изданието твърди, че американските „контраатаки“ няма да бъдат очевидни, но руското ръководство, разузнаването и военните ще научат за тях.

Според събеседниците на вестника взломите ще бъдат придружени от икономически санкции. Освен това президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да подпише указ за засилване на защитата на правителствените компютърни системи с цел предотвратяване на бъдещи кибератаки.

Американското разузнаване твърди, че Русия стои зад кибератаката чрез софтуера на SolarWinds: през март 2020 г. хакери успяха да „инжектират“ вирус в актуализацията на Orion, който след това беше изтеглен и използван от хиляди клиенти на компанията. Сред тях бяха американските правителствени агенции и над 400 от най-големите американски компании.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка