САЩ подписаха договор за строителство на допълнителна инфраструктура в авиобазата в Инджирлик до 2024 г.

Министерството на отбраната на САЩ подписа договор с няколко турски компании за извършване на строителни работи в авиобазата Инджирлик в провинция Адана, Турция, за период до края на 2024 г. и на обща стойност от 95 млн. долара, предава TACC.

Това съобщиха от пресслужбата на Пентагона.

"С осем турски строителни компании бяха подписани договори на стойност 95 млн. долара за проектиране и строителни работи по изграждането на военна инфраструктура с общо предназначение в авиобазата на ВВС на САЩ в Турция. Работата ще приключи до 31 декември 2024 г.", се казва в съобщението.

В авиобазата в Инджирлик в момента е разположена 39-та ескадрила от ВВС на САЩ.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган по-рано заяви, че страната му може да затвори базата, ако Вашингтон наистина наложи санкции срещу Анкара във връзка с придобиването на руски системи за ракетна отбрана С-400.

Това не е първият път, когато Турция говори за възможността за затваряне на авиобазата в Инджирлик за американските военни. Обикновено Анкара използва такава реторика след отправянето на различни заплахи от страна на Вашингтон. Въпреки това до сега Турция не е предприемала конкретни стъпки в тази посока.

Коментари

Задължително поле