САЩ поискаха от Турция записа с изчезналия журналист Джамал Хашоги

Снимка: Архив

Съединените щати поискаха от Турция запис, за който преди дни беше съобщено от турските власти, че доказва убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на монархията в Истанбул.

Това съобщи днес американският президент Доналд Тръмп пред журналисти в Белия дом. Американските власти ще вземат под внимание и доклада на държавния секретар Майк Помпео, който в понеделник посети Рияд и разговаря със саудитските власти по случая.

По думите на Тръмп истината ще излезе наяве до края на седмицата.

Междувременно вестник „Вашингтон поуст” публикува последната статия на Джамал Хашоги. В материала журналистът критикува липсата на свободни медии в арабския свят.

През седмицата турските служби два пъти влизаха в саудитското консулство, за да проведат обиск. Във вторник пък Си Ен Ен съобщи, че Саудитска Арабия подготвя доклад, в който ще признае, че Хашоги е бил непреднамерено убит по време на разпит в консулството.

Джамал Хашоги изчезна на 2 октомври. Видян е за последно да влиза в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, където е трябвало да получи документи за брак. Първоначално от консулството настояха, че журналистът е излязъл от сградата. Годеницата му обаче, която го е чакала в колата, твърди, че това не е истина.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка