САЩ поставиха Huawei и още 70 свързани фирми в черен списък

Снимка: Архив

Американското Министерство на търговията заяви в сряда, че добавя Huawei Technologies Co Ltd и 70 свъразани с него фирми към така наречения „Черен списък“ - ход, който забранява на телекомуникационния гигант да купува части и компоненти от американски компании без одобрение от правителството на САЩ, предава Reuters.

Американски служители заявиха пред Reuters, че решението би затруднило, ако не и да направи невъзможно, Huawei, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, да продава някои продукти поради зависимостта си от доставчици от САЩ.

Съгласно заповедта, която ще влезе в сила през следващите дни, Huawei ще се нуждае от лиценз на американското правителство за закупуване на американски технологии. Huawei не e коментирал решението на американските власти.

Министърът на търговията Уилбър Рос заяви в изявление, че президентът Доналд Тръмп подкрепя решението, което ще "предотврати използването на американски технологии от чуждестранни предприятия по начин, който потенциално да подкопава американската национална сигурност или интересите на външната политика".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка