САЩ предупреждават за последствия, ако ЕС продължи разработването на собствени отбранителни проекти

Снимка: Архив

Вашингтон е предупредил ЕС за икономически и политически последствия, в случай, че продължи разработването на собствени отбранителни проекти, предаде РИА Новости. Това пише в писмо на заместник-държавния секретар на САЩ Елън Лорд до върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини, съобщи испанският вестник „El Pais“.

В писмото се отбелязва, че настоящите планове на ЕС в сферата на отбраната носят заплаха за продължаващата десетки години интеграция на трансатлантическата отбранителна индустрия и военното сътрудничество в рамките на НАТО.

В частност, Вашингтон не е доволен от приетия Регламент за европейски фонд за отбрана, който позволява на страните-членки на ЕС да канят неевропейски страни, за участие в проекти.

Освен това САЩ не са доволни от условията на програмата за Постоянно структурирано сътрудничество в областта на отбраната, която е насочена към по-тясно сътрудничество между страните-членки на ЕС.

В писмото на заместник-държавният секретар на САЩ се казва, че развитието на отбранителните мощности в Европа ще доведе до дублиране на отбранителните системи, които не се явяват взаимнозаменяеми, а това, според Лорд, поражда съперничество между НАТО и ЕС.

Коментари

Задължително поле