САЩ променят изискванията за „Зелена карта”

Джаред Кушнър, специалният съветник и зет на Тръмп, е автор на новата стратегия за имиграцията.

Автор на стратегията е зетят на Тръмп, Джаред Кушнър

САЩ въвеждат нов план за узаконяване на имиграцията, който ще дава предимство на висококвалифицирани кадри и ще ограничава досега съществуващата политика на отдаване на „зелени карти” на преки членове на семейства, съобщиха световните агенции.

Новите мерки бяха изнесени от президентът Доналд Тръмп на специална пресконференция в Белия дом, на която държавният глава определи решението като „модернизиране на дисфункционалния процес за легална имиграция”. Съгласно програмата броят „зелени карти” които американското правителство одобрява на годишна база (около 50 000) ще остане същия, но основната им част ще бъдат запазени за учени, студенти с отлични резултати и хора с високо ниво на професионални умения. При одобряването на кандидатите ще бъдат вземани предвид и допълнителни фактори като възраст, владеене на английски език и съществуващи възможности за работа. Много по-малко „Зелени карти” ще бъдат издавани на хора с близки роднини в САЩ - 57 % вече ще се дават само „по заслуги” срещу досегашните 12 на сто.

Политическите опоненти на Тръмп от Демократическата партия оспорват законността на предложенията, защото не предвиждат никакви мерки за узаконяване на статута на милионите нелегални имигранти, предимно от Южна Америка, които вече пребивават на територията на САЩ.

Сатириците зад Океана взеха на прицел и авторът на новата стратегия, зетят на американския президент, Джаред Кушнър, заради ограничаването на предимството на семейните отношения при одобряването на кандидатите, и липсата му на други квалификации да се занимава с имиграционна политика, освен че е съпруг та дъщерята на Доналд Тръмп, Иванка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка