САЩ разрешиха ваксината на "Пфайзер" при непълнолетни над 12 години

САЩ разрешиха използването на ваксината срещу Covid-19 на американската фармацевтична компания Пфайзер (Pfizer) и германския й партньор Бионтех (BioNTech) при непълнолетни от 12 до 15 години, съобщи БТА.

До този момент препаратът на "Пфайзер/Бионтех" можеше да бъде прилаган в САЩ при хора от 16 години нагоре. Сега той стана първата ваксина срещу Covid-19, разрешена за използване в страната при възрастовата група между 12 и 15 години.

Ройтерс отбелязва, че това решение, взето от Агенцията за контрол на храните и лекарствата, ще разшири обхвата на ваксинационната кампания в страната, чието темпо се е забавило чувствително в последно време.

Президентът Джо Байдън нареди на щатските власти да предоставят незабавно ваксината на разположение на непълнолетните. Очаква се нейното прилагане при тази възрастова категория да започне в четвъртък.

Повечето деца с Covid-19 имат леки или изобщо нямат никакви симптоми. Те обаче могат да предават коронавируса, а и не са застраховани срещу тежко разболяване.

От началото на пандемията Центровете за контрол и превенция на заболяванията са регистрирали около 1,5 милиона случая на коронавирус при непълнолетни от 11 до 17 години. По данни на американската федерална агенция в САЩ, с население от приблизително 330 милиона души, са установени общо около 32,5 милиона заразени, близо 580 хиляди от които са починали. И по двата показателя страната е на първо място в света.

По данни на центровете 58% от пълнолетните граждани на САЩ са получили поне една доза ваксина, а 44 на сто са напълно ваксинирани. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка