САЩ са блокирали декларация на ООН за ситуацията в Израел

САЩ са блокирали усилията на членове на Съвета за сигурност на ООН да издадат публично изявление по повод ескалацията на напрежението между Израел и палестинците, тъй като то може да навреди на неофициалните преговори за слагане на край на насилието, пише The Jerusalem Post, като се позовава на дипломати и източник, запознат с американската стратегия.

Говорейки при условие за анонимност, източникът заяви, че Вашингтон „активно участва в задкулисна дипломация с всички страни за постигане на прекратяване на огъня“ и се опасява, че евентуална декларация на Съвета може да има обратен ефект в момента.

Членовете на СС на ООН са обсъдили в частни разговори в понеделник сблъсъците в Източен Ерусалим около джамията Ал Акса. Обстановката в израелската столица ескалира по време на свещения мюсюлмански месец Рамадан заради евентуално решение на съда за изселване на палестинци от домове, за които претендират еврейски заселници.

Преди сблъсъците да ескалират допълнително, 15-членният Съвет за сигурност започна дискусии по проект на изявление, в което се изразява загриженост относно насилието и потенциалните изселвания на палестинци. Също така се отправя призив към Израел да спре заселническите си дейности, разрушенията, прогонванията и да проявява сдържаност.

Но декларацията не може да бъде издадена без консенсус, а САЩ, близки съюзници на Израел, са се противопоставили на приемането й в настоящия момент.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс каза пред репортери, че Вашингтон иска да види стъпки за подпомагане на деескалацията на насилието, независимо дали стъпките идват от Израел, Палестинската администрация или Съвета за сигурност.

„Организацията на обединените нации работи с всички съответни страни за спешна деескалация на ситуацията“, заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик във вторник. Той каза, че генералният секретар Антонио Гутериш е натъжен от „все по-големия брой жертви, включително деца“.

„Израелските сили за сигурност трябва да проявят максимална сдържаност и да използват премерено сила. Безразборната стрелба на ракети и мини към израелските населени места е неприемлива“, добави още Дюжарик.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка