САЩ са дали 1 млрд. долара на фармацевтична компания за разработването на ваксина за COVID-19

ваксина

От британската фармацевтична група AstraZeneca съобщиха, че са получили над 1 милиарда долара от САЩ, за да подпомогнат производството на коронавирусна ваксина.

Това идва на фона на слуховете, че Съединените щати биха могли да имат ваксина преди други страни благодарение на мащабното си финансиране на фармацевтични компании по света.

Франция вече атакува фармацевтичния гигант Sanofi за предположението, че САЩ първи ще получат евентуална ваксина, докато световните лидери изискват науката да бъде споделена между нациите.

“AstraZeneca днес получи подкрепа от над 1 милиард щатски долара от Американския орган за биомедицински разширени изследвания и развитие (BARDA) за разработването, производството и доставката на ваксината”, се казва в изявление.

AstraZeneca си партнира с Университета в Оксфорд за разработване и разпространение на коронавирусната ваксина, която се изпробва във Великобритания.

Финансирането на САЩ е далеч по-голямо от това на Великобритания, чието правителство даде само 20 милиона паунда (24,4 милиона долара) за разработване на ваксината.

Коментари

Задължително поле