САЩ са повдигнали обвинения в информационно пиратство на Джулиан Асандж

Снимка: Twitter

Американското министерство на правосъдието е повдигнало обвинения в "информационно пиратство" на Джулиан Асандж. Според прокуратурата на САЩ основателят на сайта "УикиЛийкс" е влязъл в заговор с Челси Манинг, бивш анализатор от военното разузнаване на страната за да проникнат в компютърни мрежи и да получат достъп до класифицирана информация. В обвинителния акт се твърди, че 47-годишният австралиец е помогнал на американския военнослужещ да "разбие" през март 2010 г. паролата на американски правителствен компютър с класифицирана информация.

"По време на заговора Манинг и Асандж са провели дискусии в реално време за предаването на поверителни документи от Манинг на Асандж. Дискусиите също показват, че Асандж е насърчавал активно Манинг да предостави повече информация", се казва в комюникето.

Обвиненията са били повдигнати задочно още на 6 март миналата година, когато австралиецът се намираше в посолството на Еквадор във Великобритания, където по онова време бе получил убежище. Асандж може да бъде осъден на до пет години затвор в САЩ.

По-рано днес Асандж бе арестуван в Лондон , след като Еквадор отмени правото на убежище, което му бе предоставил.

Американското министерство на правосъдието потвърди, че Асандж е бил задържан заради искането да бъде екстрадиран в Съединените щати.

Челси Манинг, която по онова време е била мъж на име Брадли Манинг, преди да си смени пола, е имала достъп до компютри с поверителна информация във връзка със своите задължения като анализатор от военното разузнаване на САЩ, докато е служила в Ирак. През 2010 г. 31-годишната сега жена предала на "УикиЛийкс" над 700 000 поверителни документа, свързани с войните в Ирак и Афганистан. Някои от тях уличават американската армия в убийството на хиляди цивилни.

През 2013 г. Манинг получи 35 години затвор, от които излежа седем (заедно с времето, прекарано в ареста), преди да бъде помилван от тогавашния президент на САЩ Барак Обама през 2017 г.

Коментари

Задължително поле