САЩ с нови шест ядрени бомбардировача в Европа

Бомбардировач Б-52

Дни след като Русия обяви разполагането на сили в Крим

„Пейтриът” в Румъния отстоят на 700 км от полуострова

Американските военновъздушни сили са изпратили на територията на Европа тази седмица шест стратегически бомбардировача Б-52, способни да носят ядрени оръжия, за да участват в съвместни учения със съюзници и партньори в НАТО, предаде Си Ен Ен.

В официалното съобщение на американските военновъздушни сили се уточнява, че от понеделник насам шестте “Стратосферни крепости”, както е известен моделът, са извършили няколко полета, за да се запознаят екипажите им с обстановката над Норвежко, Балтийско и Егейско море.

Ходът, според мнозина международни наблюдатели, е със значение в контекста на отбелязването на петата годишнина от анексирането от Русия на Кримския полуостров.

Москва обяви преди дни че планира разполагането там на свои стратегически въоръжения, включително модернизирани свръхзвукови бомбардировачи Ту-22М3, също способни да носят ядрено оръжие и с капацитета да достигнат всяка точка в Европа, както и балистични ракети със среден обсег на действие.

Решението, изнесено от председателя на комисията по сигурност и отбрана към Съвета на федерацията (горната камара на руската държавна Дума) Виктор Бондарев, било взето в отговор на разполагането на американските системи за противовъздушна отбрана “Пейтриът” в базата Девеселу в Румъния, която отстои на малко над 700 км от пределите на Крим.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа