САЩ ще забранят на държавните агенции да работят с "Huawei"

Снимка: Архив

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп ще забрани на правителствените агенции да правят бизнес с определени китайски компании, включително технологичния гигант "Huawei", съобщи служител на администрацията на Белия дом.

Освен "Huawei", новото постановление ще важи и за китайските компании "ZTE" и "Hikvision", както и за някои други фирми.

"Администрацията има силен ангажимент да защитава нацията ни от чужди противници и ще се съобрази изцяло с Конгреса относно прилагането на забрана на китайско оборудване за телекомуникации и видеонаблюдение, включително оборудване на "Huawei", посочи Джейкъб Ууд, говорител на Службата за управление и бюджет.

Правилото, което бе упълномощено от Конгреса на САЩ като част от законопроекта за отбрана от миналата година, ще влезе в сила от 13-ти август.

Въпреки това, на официалните изпълнители на различни проекти ще бъде разрешено да искат получаването на отстъпки от съответните федерални агенции по отношение на новото постановление, ако те могат да докажат, че не би възникнала заплаха за сигурността от евентуалното им сътрудничество с китайските компании.

Подобно постановление на администрацията на Белия дом може да допринесе за допълнителна ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай.

Коментари

Задължително поле