САЩ ще ни помагат за електронното здравеопазване

Н. Пр. посланикът на САЩ Херо Мустафа и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обсъдиха дългосрочни партньорства между двете държави.

Наши експерти се обучават в US-програми

Електронното здравеопазване, фармацевтичната индустрия и спешната помощ са сред областите, в които България и САЩ могат да си сътрудничат. Това стана ясно след срещата между Н. Пр. посланикът на САЩ Херо Мустафа и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Диалогът между България и Съединените американски щати в областта на здравеопазването ще бъде изведен на дългосрочно стратегическо ниво, посочи Кирил Ананиев. За електронното здравеопазване от САЩ са готови да окажат “всякакъв вид подкрепа”, посочи посланик Херо Мустафа, цитирана от здравно министерство. Американският посланик отбеляза, че компаниите отвъд океана проявяват интерес към програми за ранна превенция на ХИВ, хепатит и туберкулоза, терапии за онкологични заболявания и други области на здравеопазването.

Посланик Херо Мустафа поздрави министър Кирил Ананиев за първия успешно реализиран централизиран електронен търг за покупка на лекарства, който здравно министерство проведе през миналия месец. Министър Ананиев ще има възможност да присъства и на един от най-важните форуми за електронно здравеопазване, който предстои да се проведе в САЩ, тъй като посланик Мустафа отправи покана за наше участие в събитието.

По време на разговора в министерството на здравеопазването бе договорено и повече български водещи експерти да бъдат включени в различни американски програми в сферата на здравеопазването.

Както вече стана ясно, в сферата на спешната помощ предстои закупуването на още 368 линейки. 400 броя линейки са предвидени за поетапната подмяна в центровете и на филиалите за спешна медицинска помощ в страната. Припомняме, че в края на миналия месец министър Ананиев специално отбеляза в отговор на депутатско питане, че всички медицински екипи в страната ще имат нови линейки до края на 2020 година. В процес на подготовка е създаването на методика и програми за първоначално и продължаващо обучение на всички категории персонал, а за да се мотивират спешните медици се предвижда увеличение на заплащането им.

Коментари

Задължително поле