Сблъсъци по време на протести пред албанския парламент

Снимка: Twitter

Сблъсъци по време на антиправителствения протест в Тирана. Демонстрацията, започнала като мирен марш, прерасна в стълкновения с органите на реда, след като няколко от протестиращите се опитаха да нахлуят в сградата на парламента. За да ги спре полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, а демонстрантите отвърнаха с камъни срещу полицейския кордон, съобщава БГНЕС.

Ситуацията около сградата на парламента е напрегната. Съобщава се за ранени полицаи и демонстранти, но не се уточнява броят им.

Около два часа продължи напрежението пред законодателния орган. Демонстрантите се опитваха да влязат в сградата, замеряха полицията с твърди предмети. В отговор служителите на реда използваха сълзотворен газ и водни оръдия.

Протестиращите искат оставката на премиера Еди Рама и създаването на преходен кабинет, който да свика предсрочни парламентарни избори. Поддръжниците на опозицията обвиняват правителството в корупция и организирана престъпност. На най-масовия, според опозицията, протест, който „пише история“, се чуваха скандирания “Рама, тръгвай си”, “Рама престъпник“ и се развяваха плакати, на които образът на премиера беше сравнен с венецуелските лидери Мадуро и Чавес.

Лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша призова протестиращите да напуснат района на парламента. Демонстрантите започнаха да се изтеглят към партийната централа на демократите. Очаква се Баша да направи изявление и да призове участниците в протеста да се разотидат.

Президентът на Албания Илир Мета вече призова за сдържаност и избягване на конфронтации по време на протеста.

САЩ и ЕС призоваха опозицията да не използва или насърчава насилието и да седне на масата за преговори. Опозицията поиска разрешение да проведе протеста в продължение на 48 часа, но полицията го отхвърли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа