СБУ: Детската болница в Киев е била поразена от руска ракета Х-101 (СНИМКИ)

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) представи доказателства днес, които според нея удостоверяват, че главната детска болница в столицата Киев "Охматдет" е била поразена пряко от руска крилата ракета Х-101.

Както се казва в съобщение на СБУ във фейсбук, на мястото на трагедията е открит фрагмент от двигателя на X-101.

Освен това следователите са открили фрагмент от механизма за разгъване на крилото на ракетата X-101; средната част на корпуса на крилатата ракета; опашен обтекател и фрагмент от хидравличен блок; фрагменти от корпуса на двигателя с инвентарен и сериен номера.

„Изводите на експертите са ясни – това е целенасочена атака от страна на руснаците“, се отбелязва в доклада.

В тази връзка се отбелязва, че това се доказва не само от ракетните фрагменти, намерени на мястото на удара, но и от анализ на данните от траекторията на полета, характера на нанесените щети, както и голям брой видео и фото материали. Освен това други нюанси потвърждават целенасочения ракетен удар.

Първо, естеството на разрушението (двуетажната сграда, част от комплекса на болницата, е напълно разрушена, околните сгради са понесли също значителни щети), което е специфично за 400-килограмовата бойна глава на Х-101, подчертават от СБУ, допълвайки, че такива разрушения по никакъв начин не могат да бъдат причинени от зенитно-ракетната система NASAMS, чиито бойни глави са с приблизително 20 пъти по-малка мощност.

Второ, пропорциите, формата и размерите на ракетата, които са записани на публично достъпни видеозаписи, напълно съответстват на ракетата X-101, а напротив, не са характерни за зенитно-ракетните системи, вкл. към системата за противовъздушна отбрана NASAMS, гласи информацията.

На следващо място, полетът на крилатата ракета е бил записан от радарите.

Според властите, атаката по най-голямата детска болница в Украйна "Охматдит" е убила двама души, а общо 32 са ранени. Осем деца са настанени в болница с травми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа