Свалете маските в училищата и театрите!

Кирил Вълчев

Няма данни COVID-19 да предпочита учителките пред касиерките

Направете изолатори в министерствата

Властимащи, ако смятате, че маски са нужни, почнете от другаде!

Сложете маски първо на масови събирания по пешеходни улици, пазари, базари! Сложете ги на купоните преди в университетите!

Проверявайте дали в баровете седят през стол, след това в театрите! И спазването на дистанция в дискотеките преди оперите и концертните зали!

Започнете да мерите телесната температура на входа на метрото преди входовете на училищата! Също и на входовете на ресторантите! И започнете да регистрирате посетителите, както във Виена ще правят от идния понеделник!

Направете изолатори в министерствата, за да държите там чиновници със симптоми за коронавирус, докато дойдат да ги вземат роднините им, за да не се прибират с градския транспорт и да заразяват пътуващите с тях! Предвидете изолатор и за депутатите в мазето на Партийния дом, където навряхте журналистите. Тъкмо незаразените депутати можете да върнете в историческата сграда на парламента докато новата зала е под карантина ... най-добре вечна!

Обещайте да разпуснете Министерския съвет, ако втори от 19-те министри се зарази преди да обещавате да разпускате училища при 10 на сто положителни за коронавирус!

Карантинирайте молове и хипермаркети, когато откриете в тях заразен продавач или клиент!

Забранете публичните чествания като на 6 септември и 22 септември, а не училищните тържества като на 15 септември!

Отворете вход през прозорец на КАТ, за да не се засичат излизащите с нови книжки с влизащите да си платят глобите през единствения вход! Както в пловдивско училище планираха първолаците да влизат през прозореца, защото сградата има само един вход, а трябва да се спазват противоепидемичните изисквания за дистанция между потоците.

Глобявайте продавачите и чиновниците, допуснали клиенти без маски – преди учителите, чиито ученици са без маски в училищните коридори!

Тествайте за Ковид-19 първо между 5 и 7 хиляди сервитьори, продавачи или служители на гишета в държавни и общински служби или банки, а не между 5 и 7 хиляди учители, както се готвите! Защото няма данни Ковид-19 да предпочита учителките пред касиерките...

Когато вземете тези мерки – тогава тормозете училищата и театрите!

И без това в объркващите заповеди твърде много липсва логика.
Родителите с карантинирано дете нямало да се карантинират и можело да ходят на работа, така че хем да го оставят да го гледа и съответно да зарази бабата, която заповедите уж пазят, хем да заразяват другите баби на път за работа.

При заразено дете щяло да има задължителна карантина на останалите в класа без предварително епидемиологично проучване, докато при заразен учител в същия клас – предварително епидемиологично проучване без задължителна след него карантина. Все едно Ковид-19 се разпространява по различен начин по учениците и по учителите...

Карантина щяло да има при 15 минути общи занимания в училище на едно дете със заразено друго дете, макар и от друг клас. Но без да е ясно кой и как ще мери това време. И какъв е смисълът да се следят общите учебни занимания, ако не се следят и общите игри след училище и шегите с разменяне на маските и на училище, и след него. 

Неясно е и кой световен учен изчисли 15-те минути и това, че при 10 минути общи занимания на две деца не се предава вируса – и защо тогава не направят маските задължителни за децата след 15-тата минута в училищните коридори.

Деца и учители със симптоми за Ковид-19 задължително щели да се карантинират, но нямало да им се прави задължително тестване безплатно за сметка на държавния бюджет.

Стига с тези хаотични движения заради коронавируса!

Разпуснете веднъж завинаги извънредния щаб – вместо да връщате злокобните му пресконференции! Накарайте редовните институции по закон да си вършат работа! Няма как същите, които затвориха парковете и градините през пролетта и забраниха на децата да идат при баба и дядо за Великден и Гергьовден, сега да ни убеждават в карантините за училищата и забраните за пълните театри. Защото е ясно, че след шест месеца ще искат да сме забравили това, което правят сега. Както се надяват да не помним как при хиляди по-малко от сега случаи на заразени с коронавируса тормозеха седналите на пейка в парк и затвориха достъпа за излети в планините.

Трябва интегритет – българската дума е цялостност – на мерките срещу коронавируса. За да виждат хората смисъл от тях. Защото същите учители и ученици, артисти и зрители – освен в училищата и театрите – се движат навсякъде другаде, където ги няма мерките от училищата и театрите.

Ако ще има мерки – направете ги принципни и системни.
Ако не – спрете ковид-тормоза в училищата и отворете напълно театрите без ограничения!

Вместо това защитете високорисковите групи – възрастните и болните! Направете ограничения за тях! Но най-вече им помогнете с храна и лекарства по домовете, ако смятате, че рискът при излизане за тях е голям!

И още – намалете данъка върху добавената стойност за компютрите, на които се учат децата и родителите им работят все по-често от вкъщи заради епидемията! И после мислете за виното, бирата, фитнесите, басейните и екскурзиите, на които побързахте да свалите ДДС!

Време е властимащите в България да подредят приоритетите й като на модерна държава! Училищата и театрите да бъдат последни ограничавани, а знанието и изкуството – първо насърчавани.

Ясно е, че най-лесно е да командорите децата и артистите ... Но убедете първо протестиращите по площадите ...

Защото в момента резултатът, който постигате, е разпасаност навсякъде и скованост в училищата, пълни ресторанти и празни театри.

И още един резултат – онова наплашено дете, за което ми разказа приятел как видял да вкарва кошове с баскетболна топка сам самичко на игрището ... с маска и ръкавици ...

Къде остана „Да бъде Твоята воля!“ – попита приятелят ми с думите от Господнята молитва, от която отдавна е ясно, че даже най-всемогъщият човек няма пълна власт над живота си.

Но „Отче наш“ не се учи в училищата на България и наплашеното дете не знае за Божията воля, защото няма часове по вяра ...

А ако бяхте учили колко важна е вярата, властимащите щяхте да знаете, че с ниско доверие едва ли ще убедите мнозина да носят маски и спазват дистанция … даже децата и артистите няма да убедите …

Защото просто трябваше да започнете от другаде – не с ограничения в училищата и театрите.

(Коментар на водещия на предаването „Седмицата“ в Дарик радио)

Коментари

Задължително поле