Свалят парното, само ако газът поевтинее с над 15%

Цената на парното да се променя, само ако природният газ поевтинее или поскъпне с над 15%, предвижда промяна в Наредба 5 за регулиране на цените на топлинната енергия, която Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди.

Такава промяна ще е възмогна най-малко на 3 и на-много на 6 месеца. Ако няма такива колебания в цените, потребителите ще плащат на база прогнозна цена, която ще важи една година.

Когато абонатите са плащали по-високи сметки през 12-те месеца,  а цената на газа е била по-ниска или обратното, те ще бъдат компенсирани през следващия регулаторен период.

Според омбудсмана Диана Ковачева обаче промяната ще ощети потребителите и защитава интереса само на топлофикациите, които подкрепят промените. Тя настоя корекцията в цената да бъде задължителна, а не възможна, както е предвидено сега в наредбата.

Според нея промяна на 6 месеца е недостатъчна, защото хората няма да усетят по джоба си, ако има намаление на цените на природния газ. В същото време, ако цената на синьото гориво се покачва, те ще трябва да платят големи изравнителни сметки. Според Ковачева трябва да се определи по-нисък процент на изменение на газа, при който да се коригира парното, а не 15%, както предлага КЕВР. От „Топлофикация София“ също поискаха процентът да бъде 10, а не 15 на сто.

В отговор Пламен Младеновски, ръководител на работната група, изготвила промените в наредбата, заяви, че целта на прогнозната цена на парното е битовите  и стопанските потребители да имат прогнозируемост и стабилност на сметките през годината.

Мая Манолова посочи, че новата наредба противоречи на предложените наскоро промени в Закона за енергетиката, които предвиждат след 25 октомври тази година топломерите и водомерите за топла вода, когато им изтече срокът, трябва да се подменят с такива с дистанционен отчет. Защо, след  като караме хората да си купуват скъпи уреди, след това ще ги караме да плащат прогнозна , а не реална цена, попита Манолова.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че изискването на уреди за дистанционен отчет касае новите сгради, а досегашните потребители едва 6% имат такива. Само в София 300 000 души не разполагат с такива топломери  и водомери и е далеч срокът, в който всички хора ще се снабдят с такива, допълни  Иванов. Окончателно решение за промените КЕВР ще вземе на 22 май на закрито заседание.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини