Човек е ранен, след като хеликоптер е извършил твърдо кацане в Арктика

Движението през прохода Шипка се ограничава заради честванията на 3 март

Откриха древен град под Солун

Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

Екатерина Захариева ще участва в Съвет “Външни работи” в Брюксел

Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Николай Нанков поставя начало на дискусия за новото райониране на страната

Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Две обвинения получи мъжът, който нападна сестра си и се барикадира в къща във Велинград

3000 снегорина са в готовност да чистят пътищата от снега

Бойко Борисов пред младежите в ГЕРБ: Опозицията казваше, че “асфалт не се яде” – хората сега сами искат да им строим магистрали (ВИДЕО)

БМВ откри нередности при софтуер за отработените газове

Задруга разработва критерии за качеството на храните В Сдружението на производителите членуват над 40 фирми

Олимпийските игри в ПьонгЧанг са посетени от над 1.3 милиона души

Светите братя Кирил и Методий са плавали покрай нашия бряг в Черно море Неопровержимата хипотеза е на варненския инженер-корабостроител Цветан Димитров

Изследователят инж. Цветан Димитров

Досега не са известни факти и обстоятелства, които да противоречат на хипотезата за черноморското плаване на Светите братя край нашия бряг

По кой път са минали Светите братя Кирил и Методий за тяхната мисия при хазарите в Крим в късната есен на 860 г.?! Дали черноморското им плаване е било покрай нашия бряг и дали са стъпвали на днешната българска земя ? Отговори на тези въпроси дава със своя хипотеза варненският инженер-корабостроител Цветан Димитров. Неговият доклад „Черноморското плаване на Св. Св.Кирил и Методий“ с дромон и тяхното гостуване в Созопол, Поморие, Несебър и Варна“ беше включен в провелата се наскоро научна конференция „Културното наследство на Варна“ на Съюза на учените в морския град.

Да търси отговор на въпросите инж. Цветан Димитров е бил провокиран от четене на житието на светите равноапостолни Кирил и Методий, учители и просветители славянобългарски, тази година на връх празника на славянската писменост пред храма „Св. Николай Чудотворец „ от отец Василий Шаган. В него се разказва как византийският император Михаил III е повикал Константин Философ в двореца в Константинопол и му заповядал да се подготви за мисията при хазарите в Крим, на които да им разясни учението за Св. Троица, тъй като „никой друг не може да извърши това, както трябва“. Константин Кирил Философ веднага изразил готовност да отиде за тази работа- „пеш и бос, без всичко онова, което Бог е казал на учениците Си да носят“, но императорът го отпратил със своята царска помощ, почести и благоволение.

Оттам нататък житието ни пренася направо в Херсонес, византийската колония на Крим. Как е стигнал до там от Константинопол-по суша или море, отново житието дава отговор:“ Като се качи на кораб, Константин пое пътя към Хазарската земя, между Меотийското езеро/Азовско море/ и Каспийската врата на Кавказките планини/ при аланите/…“.

Няма как по суша официалната дипломатическа мисия да е прекосила България в онова размирно време, с която само преди 5 години тогава Византия е водила война, смята варненският изследовател. Но империята си е върнала своите морски бази -колонии по западното черноморско крайбрежие като Анхиало, Месембрия и Одесос. Според хипотезата на инж. Цветан Димитров императорът е дал на Светите братя голям бърз и представителен за времето си кораб-бегач /дромон/, с който да плават през Черно море. Той е и най-типичният византийски кораб с два реда гребци по 20 човека. Предполага се, че дромонът с посланиците е избрал по-гостоприемния и по-безопасен път покрай западния бряг на Понт Ексвинос и е минал и спирал за почивка и отмора на брега на тогавашните византийски колонии Аполония/Созопол/, Анхиало/ Поморие/, Месембрия/Несебър/, Одесос/Варна/, Томис/Констанца/ до Херсонес/Севастопол/. Корабът е плавал в края на септември, срещу течение и насрещен вятър, гребците се изморявали, екипажът е трябвало да отмаря, а и да зарежда храна и вода на борда, казва инж.Димитров.

Според него преходът е траел от една до две седмици. Основен наръчник на всеки византийски капитан е периплоят-“Periplous Efxeinou Pontou „ или „Плаването в Черно море“, съставен не по-рано от първата половина на VI в., отнасящ се изключително за навигацията в Черно море.“ Няма съмнение, че в 860 г. опитният византийски капитан на дромона е разполагал с такъв наръчник периплой и е взел мъдрото решение да плава покрай западния черноморски бряг за Крим, а не е поел авантюристичния курс напряко към Крим“, посочва в изследването си инж. Димитров.

Той е категоричен, че видните византийски пратеници и мореплаватели са плавали през деня, а нощем са търсили убежище за молитви и сън във военноморските бази Аполония, Анхиало, Месембрия, Одесос, Томис. Варненецът отхвърля варианта корабът със Светите братя да е тръгнал обратно на часовниковата стрелка покрай източното крайбрежие и Грузия на път за Крим, защото според свидетелствата той се връща в Константинопол по този маршрут.

Така че дромонът с византийските пратеници на отиване и на връщане е направил една пълна обиколка на Черно море по посока на часовниковата стрелка. Този маршрут се потвърждава от някои специфични особености на византийската навигация в Черно море, в което мореплаването е в месеците от април до края на октомври, а след това влизат ограниченията и обичайната забрана“mare clausum“. Византийските капитани са знаели от периплоя, че винаги могат да намерят тихо убежище във Варненския залив по време на буря. Първата част на мисията на Св. Св .Кирил и Методий покрай западния черноморски бряг е приключила преди да настъпи зимата на 860-861 г., тоест преди морето да се затвори за корабоплаване.

Досега не са открити артефакти като доказателство за вероятно посещение на славянските братя в нашите черноморски градове, които са на един дневен гребен преход разстояние помежду си. Аз и няма как да открия подпечатани командировъчни за техен престой тук, шегува се инж. Димитров.

Но е категоричен, че досега не са известни факти и обстоятелства, които да противоречат на хипотезата му за черноморското плаване на Светите братя край нашия бряг. С доклада си е запознал известния историк проф. Божидар Димитров, както и шефа на Регионалния исторически музей във Варна проф. Валентин Плетньов.

Надеждата му е и кметовете на българските градове да повярват в хипотезата, че Кирил и Методий са слизали на нашите пристанища и са отправяли молитвите си в ранновизантийските храмове от този период. Варненецът дава за пример вярващите, които знаят, че по тези земи е идвал Св. Андрей Първозвани и в Румъния са направили скална църква и пещера, в която бил отседнал по време на своята проповед в областта Южна Скития, без нито един факт, че точно в нея е бил.

Инж. Цветан Димитров е работил в корабостроенето в Германия, Сингапур, в Индонезия-на самоповдигаща се платформа за добив на нефт и газ, както и във варненския КРЗ “Одесос“. Известен изобратател е, рационализатор, а напоследък и пътешественик. На борда на „Роял Хелена“ участва в миналогодишната международна регата „Тол Шипс“ по маршрута, който покрива отчасти този на византийския дромон-Варна-Констанца-Новоросийск-Сочи-Варна.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. след още 1200 години някой футболист ще открие в статиите на някой герберист дирите на бойко борисов…

  2. Този чичко откри топлата вода. В античността всички са плавали покрай бреговете. Тогава така е било единствено възможно. И естествено, че покрай нашите брегове ще плават. Оттам е краткия път, има и достатъчно пристанища за акостиране. Ама к’во от това като са плавали покрай нашите брегове. Тогава там българско население не е имало. Аман от нищонеказващи новини.

  3. Става тази хипотеза. Целта на Светите братя е била да вземат разрешение от БиБи за пътуване във водите на България и. същевременно да съгласуват своята програма за ограмотяване на хазарите с един от най-умните политици на онова време багатур Биби. За постигане на тази среща обаче им трябвала помощта на Митко Главест, защото по това време другата съветничка на БиБи се била запиляла по Южна България да жени щерка си. Светите братя внимавали да не попаднат в лапите на един ближен на БиБи – ковчежник на име Високият Цвъ, който щял да им вземе перперите и да предаде братята на лошия Делю като роби. Една ближна на БиБи на име Бъчи обаче оправила нещата срещу само два перпери. БиБи им дал ценни напътствия и ги отпратил по живо по здраво да се разправят с хазарите. Той пък щял да ходи на гости в Драчко да се види с тамошните българи.

  4. Политиката на Ватикана е била ограмотяване, приобщаване и ПОДЧИНЯВАНЕ НА ДЗВЕРОВЕТЕ…!!! Будь Здоров, онзи Майор Петров

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.