Светлана Ангелова: Оценката на всяко едно лице с увреждане да започне от 1 април

Изпълнението на законите за лицата с увреждания ще се случи с една добра информационна кампания, която предстои и ще бъде направена така, че по всякакъв начин да бъдат улеснени лицата с увреждания. Това каза зам.-председателят на комисията по труда, социалната и демографската политика Светлана Ангелова по БНТ. Тя открои, че е предвидено оценката на всяко едно лице с увреждане да започне от 1 април догодина.

"До тогава трябва да се изработи методиката, наредбата и започва оценката. Всяка една от структурите, отговорна за това, е подготвена. Предварително са проведени разговори с Националния осигурителен институт и с Агенцията по подпомагане, които пряко са ангажирани с изпълняването на двата закона за хората с увреждания", обясни Ангелова.

Законът влиза в сила от 1 януари 2019 г., но самата услуга ще е от 1 септември, защото има един период, в който трябва да се изработи индивидуалната оценка, отбеляза още тя. Именно тя е ключът към предоставяне на финансовата помощ и ключът към предоставяне на личната помощ.

С индивидуалната оценка ще бъдат определени нуждите и потребностите на лицето с увреждания. От колко часа лична помощ има нужда, каза още Ангелова.

Коментари

Задължително поле