Световен дневен ред - февруари 2020 (ИНФОГРАФИКА)

Очакванията световно събитие №1 през февруари да е процесът по импийчмънт на US президента Доналд Тръмп може и да не се оправдаят, ако се сбъднат прогнозите на сенатори републиканци от вчера, според които цялата процедура може да приключи още днес, при това с оправдането на държавния глава.

Основание за тези прогнози им дава фактът, че опитите на демократите в Сената да наложат изслушването на свидетели засега удрят на камък. Решението за привикване на свидетели трябва да бъде гласувано с обикновено мнозинство от 51 от общо 100 сенатори. Републиканците имат мнозинство от 53-ма представители в Сената, срещу 45 демократи и двама независими.

Възможността републиканци да преминат в другия лагер и да подкрепят изслушването на свидетели нарасна след публикуването на откъси от нова книга на бившия съветник на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън. В нея той твърди, че президентът е изиграл основна роля в оказването на натиск върху Украйна да разследва съперника му от Демократическата партия Джо Байдън. Именно това обвинение е в основата на процеса по импийчмънт срещу Тръмп.

Гласуването дали да бъдат призовани свидетели е днес. Ако това предложение бъде отхвърлено, ще се премине към гласуване на сенаторите по двете обвинения срещу президента, с което импийчмънтът ще приключи.

Коментари

Задължително поле