Световна премиера за три варненски филмови продукции на „Bridge of Arts“

Три варненски филмови продукции ще направят своята световна премиера в Ростов на Дон, Русия.  Лентите ще бъдат прожектирани на 26 август в „Нощ на варненското кино“.

Събитието е в рамките на второто издание на Международния фестивал на мотивационното кино „Bridge of Arts“, на който се очаква да пристигнат големи имена като Микеле Плачидо (Италия), Настася Кински (Германия), Долф Лундгрен (Швеция - САЩ), Марк Докаскос (САЩ), Олег Тактаров (Русия) и мн. др.

С варненската вечер се отбелязват и 90 години от премиерата на лентата „Курортен сън“ на Панайот Кeнков. Тя се е състояла през далечната 1926 г. във варненското кино „Прошек“. Панайот Кeнков се счита за първопроходец на организираното филмопроизводство в морската столица.

90 години по-късно неговите последователи ще се срещнат с представители на световната киноиндустрия, представители на медиите и ростовчани, за да им представят своите творби.

Гостите на събитието ще видят продукциите „Семейство?“ (А. Николов, „Артин Вижън“), „Моето сърце е октопод, или баща ми на брега на черното море“ (Н. Белчев, „Видеохолика“) и „Светският блясък на Варна“ от поредицата „№1 – Туризмът“ (Б. Варнева, Е. Ялъмов, БНТ2).  В "Семейство ?"е показано традиционното предаване на ген при хомо сапиенс в процес на промяна, без значение дали това е хубаво или лошо.

В „Моето сърце е октопод, или баща ми на брега на черното море“ историята се развива предимно в хипотетична балканска страна, където комунистическият режим се срива в края на 80-те години, но след няколко десетилетия отново се "преражда" чрез осъществяването на контра-революция.

А телевизионната премиера на „№1 – Туризмът: Светският блясък на Варна“, която беше  на 24 август по БНТ2, разказва в любопитна документална форма зараждането на светското общество във Варна от края на XIX в. до началото на демократичните промени в България. В лентата намират място светските скандали, организацията на първите светски балове, историята на вариететните програми.

Коментари

Задължително поле