Световни звезди свириха в памет на проф. Петко Радев в Бургас

Едно уникално класическо музикално събитие събра музиканти и гости от цял свят на 03.09.2018г. в красивата концертна зала на Областната управа в Бургас – грандиозният възпоменателен концерт, в памет на проф. Петко Радев.

„Той беше най-големият кларнетист на България, учител на поколения кларнетисти, новатор, първият музикант, който откри нов път на симбиоза между жанровете – между класическата и народната музика.“, припомни с обич и преклонение г-жа Петя Великова, директор и основател на Лятната академия на изкуствата – Созопол.

Професор Радев е световно име в истинския смисъл на думата, както и личностите, които пристигнаха от различни краища на света и участваха в програмата: проф. Андрю Маринър, проф. Петер Шмидл, Мария Принц, Деница Лафчиева, проф. Георги Спасов - флейтист, който е дългогодишен приятел и колега, както и артистичен директор на лятната Академия на изкуствата. На концерта присъстваха, като гости, синът на професор Радев – Ради Радев и неговата внучка – Елена Радева.

„Мария Принц, проф. Георги Спасов и проф. Петко Радев са хората, без които лятна Академия на изкуствата нямаше да има 13 -то си издание тази година.“, сподели г-жа Петя Великова във встъпителното си слово.

Петко Радев е сред учредителите на „Лятна международна Академия на изкуствата“ и преподавател по кларинет, в майсторските класове, които организира Академията.

„Никога няма да забравя срещата ми с него през лятото на 2008 година, когато Мария Принц ни запозна. Той ни посрещна като стари приятели. Запомнила съм първата ни среща с проф. Радев, както и всички останали с огромно вълнение, срещи с една легенда, за нас музикантите.“, с вълнение разказа Петя Великова.

В програмата на вечерта прозвучаха творби за кларинет, флейта и пиано от известни композитори – Феликс Менделсон, в изпълнение на виртуозните проф. Петер Шмидл и Деница Лафчиева, която живее, концертира и преподава във Виена, Андре Месаже, блестящо изпълненен от младия български кларнетист Мариян Божидаров, пет багатели на композитора Джералд Финци, представени от световноизвестния английски кларнетист Андрю Маринър, солист на кларнетистите в Лондонския симфоничен оркестър от 1986 година и преподавател и солист в Academy of St. Martin in the Fields. Проф. Андрю Маринър е концертирал по най-известните световни сцени, като Музикферайн и Концертхаус във Виена, Театър Ла Скала в Милано, Театро Ла Фениче във Венеция и много други.

В концерта участва и флейтистът проф. Георги Спасов, дългогодишен приятел и колега на Проф. Радев, който изпълни Валс No. 2 на Шостакович, в памет на приятеля и колегата си проф. Петко Радев, с когото много пъти са свирили валсът „Шегата“, и като мил спомен за неговата жизнерадост и чувство за хумор, а после в дует с виртуозният кларнетист Андрю Маринър, изправиха на крака и просълзиха изисканата публика.

Несравнимата Деница Лафчиева, бивша студентка и възпитаничка на проф. Петко Радев със световна кариера, буквално нарисува с кларинета си Solo de concours на Анри Рабо, едвам сдържайки огромното си вълнение.

Не на последно място, акомпаниментът на перфектна българска пианистка, живееща във Виена Мария Принц на рояла, допълни впечатлението за музициране на високо европейско и световно ниво.

Тази интернационална плеяда от уникални музиканти и преподаватели, правят много майсторски класове по света, но сега, от първи до седми септември, събрани от дългогодишното им приятелство и колегиалност между тях, както и с проф. Петко Радев, провеждат майсторски клас по кларинет в Бургас, в рамките на Лятната академия на изкуствата и по покана на настина неуморимата и всеотдайна Петя Великова, която споделя, че без проф. Петко Радев, Мария Принц, проф. Георги Спасов, който е и арт-директор на академията, тя нямаше да съществува и да се осъществява в този вид и на високо професионално ниво.

„За проф. Петко Радев трябва да се говори, пише, почита и прави много, защото неговия принос е част от световно културно наследство, духовната му диря е безценен отворен учебник, а животът му е история за филм, живот на един велик и незабравим музикант и човек.“, завърши развълнувано Петя Великова пред изисканата публика от музиканти, жители и гости на града, много журналисти, приятели и гости от чужбина, пристигнали специално за възпоменателния концерт и възможността да се насладят на майсторското изпълнение на уникално събраните за случая световно известни музиканти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура