Светослав Бенчев: Цената на бензина вероятно няма да се промени до Коледа

Курсът на суровия петрол тръгна надолу, надявам се трендът да се запази, дори да видим малко поевтиняване по бензиностанциите. Най-вече на бензина. През зимния сезон ще видим как ще се движат котировките. Ако нещо извънредно не се случи и рафинерията работи, в Близкия изток конфликтът не се разрасне, ще посрещнем коледните празници с цени, сходни на сегашните. Има много "ако" в цялото уравнение.

Това коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация по Nova News.

"Краят на дерогацията не може да бъде рязък. Така бизнесът може да се пренастрои и да намери своите нови източници на петрол. Рафинерията може да работи с руски петрол, но трябва да има източник. Трябва да търсим такъв в Черно море", смята той.

"Скептичен съм когато държавата назначава някого в частно предприятие. Особен представител да поеме управлението на рафинерията не е много добра идея. Държавата не е добър стопанин. Запасите, които пазим, не можем да използваме за нищо. Това е законово решение, затова цената е по-висока. Рафинерията има запас за 10 дни, след което трябва да спре, ако няма доставки. Оттук насетне много трудно се пуска. Продуктопровод и нефтопровод от Александруполис е решението. Това няма да се случи за дни, процесът трябваше да започне с даването на дерогацията", коментира Бенчев. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика