Раците с впечатляващи делови предложения, Везните да не вкарват свои пари в инвестиции – Дневният хороскоп на Алена

На 10 април 2020 да почерпят

Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

Орбан удължи извънредното положение в Унгария за неопределено време

Прототип на българска ваксина срещу COVID-19 може да бъде готов до 1 година

Доц. д-р Атанас Мангъров пред “Труд”: За лечението на COVID-19 няма доказателства

СЗО ще поиска 1 млрд. долара за борба с коронавируса

90% от сиренето – от българско мляко Свинско и зеленчуци задължително от местни ферми

Дават евтини кредити на туроператорите Със средствата ще се връщат пари за предплатени ваканции

Живко Тодоров оглавява ББР (обзор) БНБ одобри назначението на 2 април

Боян Магдалинчев: Никой не се е възползвал от уязвимостта на системата за разпределяне на дела

Светът е в икономически шок За възстановяване ще са нужни години, смята ОИСР

Като един от големите проблеми в световната икономика Анхел Гурия посочва безработицата, предизвикана от пандемията от коронавируса.

Организацията апелира за нов план „Маршал”

Щетите от пандемията са по-сериозни от финансовата криза през 2008 г.

На света ще са нужни години наред, за да се възстанови от пандемията от коронавируса, която предизвика икономически шок, по-голям от финансовата криза през 2008 г. Това обяви пред Би Би Си генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия.

Той определи като „самозалъгване” прогнозите, че страните могат да отскочат бързо нагоре. Неотдавна Гурия предупреди, че пандемията може да доведе до свиване на световния икономически растеж до 1,5%. Сега обаче смята и тази прогноза за твърде оптимистична.

Като един от най-сериозните проблеми генсекът на ОИСР очертава безработицата и неяснотата колко хора ще останат без поминък. „Също така не знаем колко време ще отнеме да се съвземат стотиците хиляди малки и средни предприятия, които вече страдат”, посочва Гурия.

Той прогнозира, че много от най-големите икономики в света ще изпаднат в рецесия през идните месеци, отбелязвайки две последователни тримесечия на спад. „Дори да не се стигне до глобална рецесия, ще има или нулев, или отрицателен растеж в много от икономиките по света, включително някои от най-големите”, казва Гурия и обяснява, че точно това предполага, че ще е нужно много време за възстановяване.

Един от съветите, които дава генсекът на ОИСР, е правителствата да „зачеркнат” правилата за дисциплина на харчовете, за да се справим по-бързо с кризата. Едновременно с това Гурия подчертава, че по-големият дефицит и повечето натрупани дългове също ще тежат на задлъжнелите държави години наред.

Заради цялата очертана икономическа несигурност, Гурия прави извода, че настоящата криза, предизвикана от пандемията от COVID-19, е по-сериозна от тази след атентати в САЩ от 11 септември 2001 г. или от тази през 2008 г. И призовава за нов план „Маршал”, който да включва безплатни тестове за вируси, по-добро медицинско оборудване, парични плащания за работници и за бизнеса.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.