Свинското месо поскъпна с над левче за година

Свинското месо поскъпна през последната година с още над лев за килограм, след дълги години застой в цената.

Купуваме го средно за около 13 лв./кг

Килограм от угоено прасе три пъти по-евтино, живото тегло върви по 4 лева

Смесената кайма също увеличи цената си

С 1,24 лева е поскъпнало свинското месо в магазините за последната година, след като дълги години цената на мръвките от прасета оставаше почти непроменена, показват данните на правителствения сайт foodprice.bg, който следи промяната в цените на дребно в страната. Средната цена на килограм охладен свински бут без кост в магазините на дребно към момента е 13,16 лв./кг докато преди година е била 11,92 лева за килограм.

В същото време цената на угоеното прасе е почти без промяна и от 3,88 лева за килограм живо тегло преди година в момента се продава срещу 4,01 лв./кг или над три пъти по-евтино в сравнение с цената в магазина. Трябва да се има предвид, че при колене на свиня чистото месо е от 70 до 80 на сто от теглото на живото животно, за разлика от овцете и говедата, при които разликата е близо 50 на сто. Няма особена разлика през последната година и за цената на килограм свинско месо, внесено от държави-членки на Европейския съюз. Цената е поскъпнала едва с 9 стотинки за килограм - от 8,56 лв./кг на 8,65 лв./кг. Тоест мръвките, внесени от Общността се оскъпяват с близо 50 на сто от вносителя до трапезата ни.

Най-скъпо пазаруват свинското месо клиентите в областите Видин и Враца - по 14,18 лева за килограм. Значително по-евтини са прасешките мръвки в област Разград, в която през последните месеци цените на основните храни на дребно са най-ниски у нас. В магазините на Разград килограм охладен свински бут без кост струва 10,70 лева за килограм или средно с близо една четвърт (23 на сто) по-евтино в сравнение с останалата част на страната.

С над левче е поскъпнала и смесената кайма в магазините в страната, показват данните на правителствения сайт. Към момента кайма смес от 60% свинско и 40% телешко месо се търгува средно срещу 11,48 лв./кг докато преди година за същото количество сме плащали средно 10,35 лева за килограм.

Най-скъпо смесената кайма се продава в областите Габрово и Ловеч - срещу 11,95 лева за килограм. В същото време в Разград за същото количество ще платите 9,70 лева за килограм, а в област Силистра - 9,85 лв./кг.

Замразените пилешки бутчета, които се внасят от ЕС на цена от 4,45 лева за килограм в магазините на дребно в момента се продават срещу 6,45 лева за килограм. Приблизително същата е цената и за внос на цяло пиле с тегло между 1,2 и 1,4 кг, докато в магазините цената на същото е почти двойна - по 7,93 лева за брой. Интересен е фактът, че вносът на замразено пиле със същото тегло от ЕС излиза по-скъпо (5,17 лева за брой), а продажната цена е почти същата като за охладените птици (7,91 лева за брой).

Кашкавалът е със 7 лева по-изгоден

Основните храни са най-евтини в област Разград

Яйцата размер М в област Разград се продават в магазините срещу 40 стотинки за брой, докато в останалата част на страната струват 50 ст./брой.

Цените на основните хранителни стоки на дребно продължават за пореден месец да са най-ниски в област Разград, показват данните на правителствения сайт, който следи движението на продажната стойност на храните в страната foodprice.bg.

Килограм кашкавал например струва с над 7 лева по-евтино в региона в сравнение с цената в останалата част на страната. В област Разград килограм от млечния продукт в опаковки от 400 грама излиза средно 20,38 лева за килограм, докато средно в магазините в страната същото количество се продава срещу 27,66 лева за килограм.

Бялото саламурено сирене в опаковка излиза в област Разград по 17,13 лева за килограм, докато в останалата част на страната се търгува срещу 22,54 лева за килограм или средно с по около 5 лева отгоре. По-евтини в Разград са и останалите млечни продукти - масло, прясно и кисело мляко.

Значително по-евтино в Лудогорието се продават и яйцата - по 40 ст. на брой средно за размер М, докато в останалата част на страната цената им е доста по-висока - 50 стотинки за брой.

Брашно, олио, ориз, боб, захар, мръвки, домати и хляб също са по-евтини в магазините на област Разград в сравнение с останалите региони на страната, показват данните в правителствения сайт.

На борсите в страната

Лещата вече струва почти колкото пилешки бутчета

Оризът струва повече на едро

Цената на зрелия фасул на едро намалява, но в магазините остава без промяна.

Килограм леща на едро вече струва почти колкото килограм замразени пилешки бутчета, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). През последната седмица един килограм от зърнената култура се е търгувал на борсите и пазарите в страна средно срещу 4,36 лева за килограм. В същото време на едро килограм замразени пилешки бутчета е струвал 4,93 лева за килограм.

През изминалата седмица на едро е поскъпнал оризът, който преди три седмици техническа грешка на ДКСБТ по евтини значително без да има реална промяна на борсите в страната, за което Труд news писа. Килограм ориз на едро вече се търгува срещу 3,45 лева за килограм или с 11 стотинки повече спрямо преди седмица. В същото време от трети страни у нас оризът се внася на двойно по-ниска цена от средно 1,60 лева за килограм.

През последната седмица на едро намалява цената на зрелия фасул с 9 ст./кг до 4,27 лева за килограм. На дребно цената му обаче остава без промяна - 5,96 лева за килограм според данни на foodprice.bg.

През изминалата седмица на едро поевтиняват краставиците, като килограмът на вносните вече струва 2,72 лв./кг на едро или с 22 стотинки по-малко от преди седмица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика