Свихме потреблението на храни

Потреблението на повечето основни храни намалява

Потреблението на повечето основни хранителни продукти средно на човек от домакинство намалява през третото тримесечие на 2023 г. в сравнение със същия период на 2022 година, обявиха от Националния статистически институт. Причината за това е повишаването на цените на храните.

Най-голямо е намалението в потреблението на зеленчуците - от 26,1 кг на 24,9 кг на човек за тримесечието, на хляб и тестени изделия - от 18,6 кг на 18 кг, и на плодове – от 19,1 кг на 18,7 килограма.

Увеличава се потреблението на месни произведения - от 3,9 кг на 4,1 кг, и на прясно мляко - от 4,5 литра на 4,6 литра на човек за тримесечието. Без промяна остава потреблението на месо, яйца и зрял фасул.

Доходите на хората са нараснали с 22,5% за година, средно по 958 лв. средно на човек на месец, показват данните на НСИ. Но успоредно с това нарастват и разходите, заради повишението на цените.

Доходите на домакинствата от заплати са нараснали с над 25 на сто, а от пенсии с 10,7%. Домакинствата взимат и доста повече кредити, като същевременно намаляват сумите, които внасят по депозити в банките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика