Активността в местния референдум за добива на газ в Генерал Тошево прехвърли необходимите 40%

Принц Хари е интервюирал Барак Обама

Намериха мъртва служителка на британското посолство в Ливан

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 18 декември 2017

7-годишно момиченце убито зверски в дома му (обзор) Разследват версиите за грабеж, престъпление на педофил, или отмъщение към семейството

Информация на ЦРУ е помогнала на руските служби за сигурност да предотвратят атентата в Санкт Петербург Владимир Путин благодари на Доналд Тръмп по телефона

Словак отмъсти с огън на бившата си изгора Жената искала издръжка за нея и детето им

92 спортни изненади в София през 2018 г. От скейтборд до планинарски песни включват разнообразните събития

БАН на протест след Нова година (обзор) Исканията са допълнително финансиране и по-високо заплащане за докторанти и млади учени

Лъсна схемата с лекарствата на двете свати Веска Марешка и Нина Катченко в ревизия на НАП за източен ДДС

Наемат ВИП самолет за европредседателството Обществената поръчка е за 100 000 лв. и е обявена от Авиоотряд 28

Стрелба с пистолет след спор в столицата, един мъж е пострадал

Полицаи тръгват по пенсионерските клубове

Две деца пострадаха в катастрофа при Северната тангента на Околовръстния път на София, движението е затруднено

Четирима полковници се борят за шеф на ВМА Един не е допуснат до конкурса

Свищовски студенти с призово класиране в международно състезание

За втора поредна година възпитаници на Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов взеха участие във второто за България издание на международното студентско състезание за финансови аналитици – „CFA Institute Research Challenge 2017”, организирано от CFA Society Bulgaria. След въвеждаща среща, проведена на 11 ноември 2016 г. в централата на Първа инвестиционна банка АД, организаторите поставиха условието на състезанието – извършване на финансов анализ на публична компания, търгувана на българския капиталов пазар, изготвяне на доклад за финансовата оценка на компанията на английски (в срок до 27 февруари 2017 г.) и последващо представяне на резултатите под формата на презентация, отново на английски език.

Задачата пред участващите студентски екипи се състоеше в направата на финансов анализ на Първа инвестиционна банка АД – една от водещите публични компании на българския капиталов пазар. Всеки анализ трябваше да следва определени структура и съдържание с аргументирана препоръка пред инвеститорите по стандарта „Buy, Hold or Sell”. Самата компания е най-голямата банка, финансирана с български капитал, сред всички публични и непублични банки.

Според правилата за участие, за включване в състезанието се изискваше сформирането на екипи от студенти, под научното ръководство на преподаватели от академичния състав. Стопанска академия бе представена с два конкурентни отбора. Първият отбор бе в състав Беатрис Любенова и Георги Йорданов – IV курс, спец. „Финанси” и Добрин Тодоров – II курс, спец. „Счетоводство и контрол” с академичен наставник доц. д-р Анелия Радулова. Вторият отбор бе сформиран от третокурсниците Анна Ангелова, Габриела

Георгиева и Антонио Славков, и четвъртокурсниците Александра Петрова и Антоанета Кулаксъзова от спец. „Финанси” с академичен наставник доц. д-р Александър Ганчев. Работата на екипите бе подпомагана от индустриални ментори – представители на практиката и сертифицирани финансови аналитици. Докторантите Калоян Петков, Никола Илиев и Даниел Николаев от катедра „Финанси и кредит” подпомогнаха популяризирането на състезанието и селектирането на участници за двата екипа от студенти – финансови аналитици.

За победители в състезанието за втора поредна година бяха избрани участниците от Американски университет в България, но по решение на организаторите бяха обявени отборите в топ 5, където признание получи първият отбор на Стопанска академия, отборът на Нов български университет и двата отбора на УНСС. По предварителен регламент, Първа инвестиционна банка ще награди независимо отбора, представил най-добра разработка, по решение на ръководството на банката. Наградата е стаж в Първа инвестиционна банка за участниците на отбора.

Според ръководителя на катедра „Финанси и кредит” – проф. д-р Андрей Захариев, достойното представяне на двата студентски отбора от Стопанска академия в националния кръг от състезанието, е резултат и от устойчива работа на преподаватели от катедрата. За успешната подготовка на студентите допринасят развитите академични курсове по „Финансов анализ (в среда MS Excel)” с водещ лектор проф. Захариев, „Инвестиции” с водещ лектор доц. д-р Стоян Проданов, „Управление на портфейла” с водещ лектор доц. д-р Пламен Пътев, „Бизнес оценяване” с водещ лектор доц. д-р Александър Ганчев и „Банков анализ” с водещ лектор доц. д-р Жельо Вътев. „Още от своята 50-годишнина през 2002 год. катедра „Финанси и кредит” налага иновативни стандарти в бакалавърското обучение по „Финанси”, припомни проф. Захариев.

Той добави, че още тогава за първи път свищовски академичен учебник по „Финансов анализ“ е бил осигурен с компакт-диск с дигитални учебни материали и авторско съдържание от немски професор – рисков аналитик.
На 7 и 8 април, катедра „Финанси и кредит” ще отбележи своята 65-годишнина чрез тържествено заседание в аула „Проф. Димитър Бъров” и две научни конференции: международна конференция и национална студентска конференция „Финансиада `2017”, където участниците в двата отбора на академията в CFA състезанието ще бъдат специално отличени.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.