Свищовското село Вардим грейна с LED улично осветление за 42 000 лева

В свищовското село Вардим реализираха пилотен проект, с който ще се докажат съществените преимущества на LED уличното осветление пред конвенционалното.

Инициативата е на общинското ръководство и цели намаляване на разходите за ток, поддръжка и консумативи и значително да се подобри качеството. Проектът е на стойност 42 000 лева.

В населеното място са монтирани 300 LED улични осветители с 5-годишен гаранционен срок, които светят по цяла нощ и целогодишно.

Годишната консумация на енергия ще е 18675 kWh, което е равностойно на 3735 лева годишни разходи за електроенергия или 5.75 пъти по-малко в сравнение с разходите направени с конвенционалното осветление в предходната година. Разходите за поддръжка и консумативи ще намалеят от 4400 лв. на около 700 лв. на година, което е приблизително 6.28 пъти по-малко разходи. Сумарните годишни разходи за новото LED улично осветление в село Вардим ще бъдат 4435 лв/год.

Срокът за откупуване на вложените инвестиции ще бъде под 2 години, като заплащането ще се извършва със средствата от спестената електроенергия спрямо разходите, които са направени в съответния период на предходната година.

В капиталовите си разходи за 2019 година община Свищов е предвидила средства за подмяна на уличното осветление на главните улици в Свищов с ново LED осветление, което ще допринесе за редица ползи в икономически и екологичен аспект. Амбициите на общинското ръководство са постепенно всички населени места в община Свищов да се възползват от предимствата на алтернативната LED технология.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България