Свлачища тръгнаха заради валежите

Земни маси застрашават къщи в Банкя, на 100 метра по-нагоре е домът на Бойко Борисов

Валежите и снеготопенето, които се случват в момента, предоставят много подходящи условия за свлачищни процеси. В опасност са районите, в които по принцип има неустойчиви земни маси. Това прогнозира пред “Труд” проф. д-р Николай Добрев, зам.-директор на Геолгическия институт към БАН по повод активизиралите се процеси в столичния район Банкя и община Неделино.

“Оводняването на склоновете поради валежите и снеготопенето е най-често срещаният фактор за възникването на свлачища. Над 90% от тях се появяват по тази причина. Оводняванията могат да бъдат както вследствие на природни фактори, така и техногенни, тоест поради човешка дейност”, уточни специалистът и допълни, че въобще няма да е изненада, ако се появят такива процеси и на други места, където има подходящи геоложки условия.

По последни данни свлачищата у нас са около 2100. За справяне с тях са отпуснати близо 19 млн. лв. Едно от последните активирали се е на път да погълне поне две къщи в Банкя. Семейство Димитрови е евакуирано в средата на миналата седмица. Поводът е, че контролни колчета за движението на земната маса зад двора им са пропаднали в десетметровата бездна, видя екип на “Труд”.

02-1

Къщата на Димитрови е заключена. Съседът им Йордан всеки ден храни кучето им и проверява новите колчета за евентуално движение. Едва стотина метра нагоре по склона е къщата на министър-председателя Бойко Борисов.

“В обхвата на това свлачище има три сгради. Две жилищни, в които живеят хора, и една стопанска постройка”, обясни пред “Труд” кметът на Банкя Рангел Марков. От едната къща хората вече са евакуирани. Живеещите в другата все още не са я напуснали, защото според специалистите там засега няма опасност.

“Създали сме организация за ежедневен мониторинг на свлачището. Водим дневник какво се случва, сложили сме маркери”, посочи Марков.

“Направена е евакуация, обезопасено е мястото. Развитието на свлачището се следи с колчета”, потвърди пред “Труд” и шефът на дирекция “Аварийна помощ и превенция” към Столична община Красимир Димитров.

Всъщност маркерите за движещите се земни маси са поставени през ноември миналата година, след като за 4-5 дни част от склона зад къщата на Димитрови рухва. Сега се вижда как оградата и десетки дървета са се изместили на петдесетина метра под началното си положение.

По думи на съседа Йордан Шуманов срутената земна маса от задния двор на семейството до езика на свлачището е с площ 9 декара. Според кмета активното свлачище в момента не се разраства настрани, а пада надолу. Откосът му се е увеличил с 2-3 метра за месец.

Междувременно двудневен февруарски дъжд подкопа и свлече земна маса и в родопския град Неделино. Намиращият се там електрически стълб падна, а 5 семейства, живеещи на малката улица “Бор”, останаха без ток.

Хората искат незабавни мерки:

Няма да можем втори път да вдигнем дома си

02-4

Според собственика на другата най-застрашена къща в Банкя, Йордан Шуманов, трябва да се вземат незабавни мерки за ограничаване на движението. В подножието на свлачището има неоттичаща се вода, която вероятно подкопава терена под къщите на ул. “Лафонтен”. Според кметът именно овлажняване на почвата е най-вероятната версия. Шуманов се надява след хидрогеоложкото проучване теренът да се укрепи чрез отводняване и монтиране на пилоти или друга технология, която да защити имотите.

В задния му двор също има контролни колчета. Издадено е предписание, че при установено движение, и семейство Шуманови ще трябва да напуснат къщата си.

“12 години сме я строили. Ако нещо се случи с нея, няма как да я вдигнем наново през този живот”, притеснява се Йордан Шуманов. Имотът му има всички нужни документи и разрешителни преди строежа, парцелът е в регулация, но никой не е предполагал, че районът е застрашен от свличане надолу към река Какач.

След настоящето активизиране на това свлачище, засегнало къщите в долния край на ул. “Лафонтен”, то се е свързало със старо свлачище на ул. “Окол”. Около него има още къщи и четириетажен блок. Кметът съобщи, че целият район е свлачищен.

В момента задната пристройка към къщата на сем. Димитрови е на около два метра от ръба на срутената земна маса. От общината са дали обещание, че започват обследвания на зоната на свлачището, които ще продължат 30 дни.

“Възложили сме хидрогеоложки доклад с препоръки какво да се направи, за да се укрепи свлачището”, обясни кметът Рангел Марков. Тъй като той ще е готов до месец, е поръчана и експертиза, която да покаже какви спешни мерки да се предприемат.

80 машини чистиха пътищата в Добричко

Снегът отлага ремонти в Шумен

ЦВЕТЕЛИНА ГЕОРГИЕВА

КРЪСТИНА МАРИНОВА

02-3

Снегът в неделя изкара снегопочистващи машини по улиците на Шумен и отложи планирани ремонти по пътищата. Към 15 см стигна вчера снежната покривка в общината. Това налага да се отложи планираният за понеделник старт на ремонта по ул. „Съединение”, което беше предварително оповестено от общината с временна организация на движението. Сега тя се отлага до разтапяне на снега. Обновлението обхваща района от Съдебната палата до Пенсионерски клуб №7. Колите ще се движат по южната лента на пътното платно, северната ще се затваря на отделни участъци, а движението ще се регулира с мобилни светофарни уредби. Строителните работи включват подмяна на бордюри, нов тротоар, достъпна среда за инвалиди, икономично осветление. Улицата е един от пет обекта, които ще се обновят за общо 7,2 млн.лв. по ОП “Региони в растеж”.

Падналият сняг в Добричка област не затвори пътищата. 80 машини чистиха улиците в неделя, обясни за “Труд” шефът на Областно пътно управление Добрич Георги Стратиев. От силния вятър имаше паднало дърво, което попречи на движението на автомобилите от Кранево за Албена. Още в 9 ч. е било отстранено, въпреки че процедурата се съгласува с РИОСВ Варна, тъй като инцидентът е в защитената местност “Балтата”. В социалните мрежи алармираха за паднали дървета по пътя за варненското село Долище, както и за закъсал ТИР по пътя Добрич-Карапелит, който се завъртял и препречил движението на цялото платно.

Пристанище Варна остана отворено за всички кораби, въпреки силния вятър от 10 м /сек.

137 снегорина пък почистиха София в събота срещу неделя.

Синоптикът Петър Янков:

Превалявания се очакват и тази седмица

2-10

До края на седмицата отново се очакват снеговалежи, съобщи пред “Труд” синоптикът Петър Янков. Във вторник вечерта започват валежите над югозападните райони и в сряда те ще обхванат цялата страна. Те ще са обилни в Рило-Родопската област и над североизточна България.

Снежната покривка ще е от порядъка на 15-20 см. в Рило-Родопската област. В населените места в централната част от страната тя ще е около 5-10 см. В североизточните райони дебелината й се очаква да бъде 15 см.

Промяната в температурите, както и наличието на влажност в почвата са предпоставки за образуване на свлачища, напомни Янков.

От четвъртък времето ще стане по-благоприятно. Очаква се и да се затопли. През почивните дни дневните температури ще достигат 8 -11 градуса. В ниските места ще има обичайните краткотрайни мъгли. По високите части на планините ще бъде сравнително слънчево и относително топло. Там ще е подходящо за туризъм. Ще има възможност и за практикуване на бели спортове, защото ще има достатъчно сняг.

Нови снеговалежи ще има след 22-ри февруари. Очакват се по-топли март и април. Последните прогнози са за топла зима и топло начало на пролетта. Първата половина на лятото пък се очаква да е по-хладна и с повече валежи през юни и юли.

Коментари

Задължително поле