На 23 януари 2019 да почерпят

Мултикулти извращения на номинациите за „Оскар“ Етнически квоти и политически послания с “Черната пантера” и “Зелената книга”

ЕК алармира за БГ гражданството (обзор) Институцията е обезпокоена от схемите за предоставяне на паспорти срещу инвестиции

Палестинец е убит след израелска въздушна атака в Газа

Комисията одобри Преспанския договор, утре влиза в гръцкия парламент

Би Би Си: Дейвид Бауи е най-великият артист на ХХ век За най-велик лидер на ХХ век е избран Нелсън Мандела

Африка спасява Пирин с подписи, събрани от „зелените“ Преброяване на „еколозите” поиска бизнесът

Майк Помпео: Очаквам напредък в ядрените преговори със Северна Корея

Американският заместник-държавен секретар Уес Мичъл подаде оставка

ВМРО предлага: Доброволни отряди срещу циганската престъпност Настояват за „Данък лукс” и преизчисляване на старите пенсии

Водолази търсят потънало 15-годишно момче във водите на микроязовир край Пловдив Детето отишло да се пързаля върху замръзналия водоем, който се пропукал и го погълнал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 януари 2019

Пешеходец е загинал на място, пометен от кола на входа на Бургас

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Партенки и манерки продава армията Предлагат се и бичкии

Свършва ли сагата с турската кандидатура за Евросъюза

Брюксел е болезнено наясно с необходимостта от сътрудничество с Ердоган поради кризата с бежан­ците

Турският президент Реджеп Ердоган заплаши да обяви референдум за членството на Турция в Европейския съюз, а Брюксел обвинява Анкара в “отстъпничество” от ключови ангажименти. След половинвековния изтощителен процес по присъединяване може ли това да бъде финалът на дългата сага за турското кандидатстване в ЕС?

Ситуацията достигна повратна точка след провалилия се на 15 юли преврат, когато Брюксел гневно разкритикува репресиите, а Анкара обвини блока, че не е изразил солидарност. Турция официално предложи кандидатурата си за членство в ЕС през 1987 г., а преговорите за присъединяване започнаха през 2005 година. Амбицията на страната да влезе в ЕС датира от 1960 година. Анализатори твърдят, че въпреки всички проблеми двете страни имат желание да поддържат илюзията за присъединяването. Брюксел също така е напълно наясно с важността на сделката с Турция, за да се намали потокът от мигранти към Европа.
Приключва ли половинвековният присъединителен процес? Турското правителство заяви, че може да върне смъртното наказание. ЕС предупреди, че това ще зачеркне турската кандидатура за членство. “Техен е изборът (на ЕС) дали да продължат с Турция или без нея”, предупреди Ердоган през октомври. Но германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, който посети Анкара миналата седмица, подчерта, че топката е в полето на Турция. “Това не е решение на Европа или на европейските столици”, изтъкна той. Айкан Ердемир, старши научен сътрудник във Фонда за защита на демокрацията във Вашингтон, сподели, че “Европа не желае да спре присъединителния процес на Турция”. “Продължаването на този процес се разглежда като един от последните налични инструменти в ръцете на ЕС за контролиране на самовластието на Ердоган”, поясни той.

Какво е влиянието на репресиите? След провала на преврата срещу Ердоган над 100 000 души от съдебната власт, медиите, армията и държавната администрацията бяха арестувани, уволнени или временно отстранени. Сред арестуваните са светски настроени журналисти от вестник “Джумхуриет” и съпредседателите на Демократичната народна партия, втората най-голяма опозиционна политическа сила в страната. За Рой Карадаг, политолог от Бременския университет, репресиите след преврата “са всъщност край на присъединителния процес на Турция”. “Казано на дипломатически език, трудно е да си представим, че вече ще се намери политически лидер в Европа, който да се ангажира с присъединяването на Турция”, категоричен е анализаторът. И все пак на повърхността поне лидерите на ЕС са склонни присъединителният процес да продължи, с изключение на Австрия, която на среща на външните министри предложи процесът да бъде спрян. Ръководителката на външната политика на ЕС Федерика Могерини заяви, че е “много важно да са отворени каналите за контакти между страна кандидатка и партньорите от ЕС”. Президентският говорител Ибрахим Калън написа във в. “Дейли сабах”, че членството в ЕС е “стратегическа цел” за Турция и преговорите трябва да се ускорят, а не да бъдат спрени.

Какво е бъдещето на споразумението за бежанците? Миналата година континентът преживя най-тежката бежанска криза след Втората световна война, когато над един милион души, бягащи от войни и бедността, стъпиха на европейския бряг през Турция. В опит да спрат потока Брюксел и Анкара се споразумяха за 6-милиардна сделка, съгласно която Турция ще вземе обратно мигрантите, а ще получи тези 6 млрд. евро, безвизово пътуване и отварянето на нови преговорни глави за присъединяване към ЕС. Сонер Кагахтай, директор на програмата за Турция към вашингтонския Институт за близкоизточна политика, заяви, че ЕС е болезнено наясно с необходимостта от сътрудничество с Ердоган поради кризата с бежанците. Ердоган “всъщност може да блъфира и да се отдалечи от ЕС, знаейки, че ЕС ще дойде при него (почти като просяк) през пролетта, когато ще се затопли времето в Беломорието и отново ще има заплаха бежанците да залеят континента”, посочи той.

ЕС е болезнено наясно с необходимостта от сътрудничество с Ердоган заради кризата с бежанците. Въпреки нажежената до червено реторика в момента, съществената причина, която може да охлади горещите глави, е икономическата зависимост на Анкара от ЕС. Експертът Антъни Скинър от консултантската компания Verisk Maplecroft изтъкна, че със забавянето на растежа на БВП на Турция прекратяването на преговорите по присъединяването “би нанесло тежък и многопосочен удар върху търговията с Европа и преките европейски инвестиции”. Ердемир е съгласен, че Ердоган може да не е склонен за спиране на преговорите, за да защити турската икономика. “Президентът на Турция може да се прави на популист, но в същото време той е достатъчно умен, за да се съобрази, че 85% от външните инвестиции идват от Запада”, твърди специалистът.

(БГНЕС)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (21)

 1. ЕС съюз трябва да се откаже от двуличието си .Турция си има свои приоритети. Първо борба с тероризма. А ЕС ги подкрепя и то в последно време съвсем открито.Кани ги в Европарламента. Посрещани са от президента на Германия и президента на ЕК. По всячески начин ЕС се опитва да се покаже демократична-виждате ли Вие ги гоните от Турция а Ние им отваряме обятията си. Добре но Ердоган слуша народа си и играе само по свирката на народа си за разлика от Тиквата, Меркел или другите от ЕС. А на турският народ въобше не му харесва това че ПКК терористите сеободно се разхождат по Брюксел и по Европарламента. Кой би искал да влезе в такъв предателски съюз ?Не и турчина. ЕС се бърка във вътрешните работи на една суевренна държава.Която не е член на ЕС! Това не се харесва на народа му. И той е против този съюз. Така че чао ЕС. Разпадайте се сами без Турция да ви е виновна.

  1. А Турция не трябва ли да се откаже от двуличието си? Може ли Ердоган да иска страната му да се присъедини към европейските страни, без да изпълнява условието да спазва европейските ценности? Ти, като ходиш на гости, спазваш ли правилата за поведение или правиш каквото си искаш? Няма демокрация без свобода на словото. А недемократични страни няма как да членуват в Евросъюза!

   1. „да спазва европейските ценности“ – само идиoт може да говори за „спазване на европейски ценности“…

   2. …и тъй като аз съм пълен идиот и говоря само простотии, по добре ще е да се прекръстя на „no comment“. Да!

 2. А що се отнася до НАТО и че много говорят Турция вън от НАТО ?! Добре вън та вън. Тези господа да не забравят че без Турция НАТО е кръгла нула! Най-силната и мощна Армия в Европа ако се съюзи с Русия и Китай ше стане тясно в Черно и Средиземно море.-НАТО няма да има никакъв достъп. А и след като Тръмп твърди, че Европа сама трябва да се грижи за сигурността си -всичко се нарежда супер.Германия ше е длъжна да отдели поне 5% от БВП то си за военни цели -това ше доведе до тотална криза в социалната й система и недоволство в масите. Сегашният принос на Германия е само1,2%. Затова Германия е силна икономика защото преинвестирва средствата си а не ги харчи като САЩ, Турция или дори Гърция за военни нужди. Но след Тръмп няма да има друг начин. Россия само и това чака.Тръмп да се откаже от финансирането на Европйската сигурност и да си прибере Прибалтика обратно в РСФСР. А това е добре дошло и за Ердоган да си върне гръцките острови, Северна Сирия и Ирак. Китай има интереси в Южно море и Тайван. Нека тогава да видя как ЕС ше се противопостави на тези амбиции като са в санкционна война с Русия,Турция и Китай ( предстоят)?!

 3. „Ще правят референдум в мангалия…“:) Те им казват в прав текст че не ги щат а те щели да помислят… Бах’ти тъпите анадолски роми.

 4. Прекрасна идея сулю тюрк. Защо си губиш времето?
  Я иди при търския президент и двамата реализирайте идеята.
  Ще станеш голям авторитетен турчин. Вероятно мисълта да помогнеш на Доган да пресъедини България към
  дивия Анадол е нещожнаFron

 5. Тиси болен бе солотюрк. Какъв съюз между Турция и Русия.
  Най-доброто за Турция е да се прави на умряла лисица.

 6. Тоя солташак сънува цветни сънища. Вие турците сте като дамгосани. Едно време прокажените ги изпращали далеко от здравите хора. Вие разнасяте зараза несъвместима с християнските ценности. Кютите си в анадола и си играйте мешана табла. Пиите си рахат локум с хладна вода и не се натискайте като в препълнен автобус.

  1. Среден пръст, локумът не се пие, локумът се яде бе лумпене. Ей много прост народ. Тя за това държавата ви се разпада. На света няма друга нация която да граби и руши собственната си държава. Единственно бугарите го правят и после „кой сра у моите гащи.“ Ами вие сами си го направихте.
   Що се отнася до Турция не й берете грижата, тя винаги сама се е справела и не е получила даром свободата си. Турция се възроди от собственната си пепел през 1920-22 проливайки кръвта на най-достойните се чеда при Иньоню, Сакария, Афион-Карахисар, Думлупънар, Ерзурум-Карс, Антеп и Мараш. Тогава българската делегация пътуваше до Ньойн във вагони за животни и паднали на колене се молеха страните от Антантата да се осмилят над България. Точно тогава беше.
   ВИЕ НЕ МИСЛЕТЕ ЗА ТУРЦИЯ, МИСЛЕТЕ КАКВО ЩЕ ПРАВИТЕ СЛЕД 2020 ,КОГАТО СПРАД ВСИЧКИ ФОНДОВЕ НА ЕС.Трябва да отгледате още много жива плът за да ги изтъргувате на запад, защото за продаване друго не произвеждате.

 7. Може да сложат край на преговорите, а може и да не сложат. Турция не е Б-я да я връткат както си искат. Турция е 80 милионен пазар, и то така не става. Капитализмът е друга ракия, там евроценностите може и да склонят на компромис в името на ….

  1. Браво Бенито М. , Ето това е добра приценка на ситуацията. Правилно .

 8. Ей това европейците са големи цигани а,голем театьр играят!А некои гореписачи им верват!!!

 9. Защо забравяте, че кюрдите не можете да ги потурчите, а да им приложите геноцид означава харакири за измислената „турска“ нация, „турски“ народ. Турска палачинка да, и рахат локум, но инвестициите са от ЕС. Най „голямата“ армия на Нато си я отглежда Сащ, че няма война без пушено месо, и дано няма друга война – представяте ли си на какво ще мирише. За Русия и Китай не е нужно да отглежда чужда войска имат си много по достойна, Германия да, но нека не забравя Берлинската стена която събориха. Още нещо, за историята още стои Китайската стена, ха познайте срещу кого е строена, и Турция дали няма да има нужда от такъв дувар, но не и по тези граници за които ердо блее. Овчарник като османския, ще си имате в спомените, както и сараите за да си ги снимате във филмчета. Но защо не снимате филми, „…как тръгвате, като тигри, и бягате обратно като овце…“, а за какво сте им на Китай и Русия, за фунтящ ориз или слаба водка?

 10. Сюртюк, явшак анадолски. В Турция има над 25 милиона кюрди, а това е много народ бе капут. Не може да не се съобразявате с такава маса, те са 1/3 от населението на страната. Преди време един кюрд каза, че турците сте били станали гейзери и правите по 1-2 деца, а те по 10 и така ви подготвят жива бомба. Ако кюрда се окаже прав турците ще станете бежанци скоро, а ЕС няма да ви пусне, тогава ще се молите на Асад и на Путин да ви настанят.

 11. Все-пак Турция не е България да се дупи на всеки нали???преди време бяха османлии,после руснаци,сега немци..който си плаща на него свирка!!

 12. „Турското правителство заяви, че може да върне смъртното наказание. “ – всяка свободна държава има право да решава какви да са и законите и наказанията.
  отделно, ако 100 000те хиляди репресирани са били кат нашите седерастки отрепки от прехода мога единствено да одобря поведението на ердо и да кажа, че е много мил, щом не ги е избeсил по уличните стълбове…

  1. А ако не са били? Колко пъти да ти пиша, да не ревеш на чужд гроб? Ръсиш акъл, като за световно, само дето некачествен! Никой няма право да коли и да беси! Дори „Народният“ съд няма това право. Затвор – да. Глоби и санкции – да. Но бесене… ВЕЛЕМИРКЕ, МНОГО СИ ПРОСТА!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.