Сделката за Ф-16 влиза в парламента (обзор)

Кабинетът предложи на депутатите да се започнат преговори за изтребителите със САЩ

Загубихме година и половина в процедурни решения

Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание да възложи на кабинета да започне преговори със САЩ за закупуването на изтребители Ф-16. На заседание вчера министрите разгледаха доклада за придобиване на новия боен самолет, подготвен от междуведомствена работна група, който предлага изборът да е F-16. Кабинетът реши парламентът да задължи премиера да следи организацията на преговорите при изготвяне на проекта за международен договор. Причината за искането на МС, е че ще отнеме много повече време, ако процедурата бъде започната отново. До този момент страната ни загуби година и половина в процедурни решения, комисии и обсъждания.

Задължително в преговорния екип ще участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите.

“Аз много ясно заявих, че водим преговори със САЩ, което доведе до много спекулации – че едва ли не Министерски съвет е решил да сключи договор. Имаме уверение и от Белия дом, че цената ще бъде коригирана. Така че по този начин ние правим стъпка, с която да придобием новия изтребител”, коментира вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. По думите му преговорите тепърва предстоят и към момента не може да се дадат параметри за цена, начин и срок на плащане на самолетите. Припомняме, че проектът за 8 изтребителя за военно-въздушните ни сили е на стойност до 1,8 млрд. лева с ДДС.

Часове преди правителственото заседание САЩ потвърдиха ангажимента си да отговорят на българските бюджетни и оперативни изисквания за придобиване на новите изтребители. Администрацията на президента Тръмп приветства плановете за модернизация на въоръжените сили на България и очаква нейния предстоящ избор на нов многоцелеви изтребител, се казва в изявление на Белия дом, разпространено от посолството на САЩ в България.

“Ние сме убедени, че Ф-16, блок 70 г. предлага на България най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски военновъздушни сили”, се посочва още в изявлението.

Коментари

Задължително поле