СДС предаде архива си на Държавна агенция "Архиви"

Съюзът на демократичните сили е партия, която твори история, направила е изключително много за развитието на страната и затова интересът е голям към изминалите години. Това заяви председателят на синята партия Румен Христов при предаване на архива на СДС за съхранение и дигатилизация на ДА „Архиви“. Той подчерта, че това решение е взето единодушно от ръководството на партията след постъпването на писмо от страна на държавната агенция. Христов уточни, че обработения масив е за период от 1989г. – 2009г.

Изпълнителният директор на ДА „Архиви“ доц. Михаил Груев заяви, че архивът на Съюза на демократичните сили е безценен извор за съвременната българска история с размерите на 10 етажен блок. Именно като историк той изрази съжаление, че има доста малко материали, за да бъде реконструирана историята на прехода в страната. По думите му архивът на СДС променя сериозно състоянието на изворовата база на историята на България. Ценното е, че той е обработен и съвсем скоро ще бъде оформен и ще може свободно да се използва, допълни Груев.

Официалното събитие се проведе в централата на СДС на ул. „Г.С.Раковски“ 134, на което присъстваха председателят на СДС Румен Христов, изпълнителният директор на ДА „Архиви“ доц. Михаил Груев, представители на ръководството на партията и на медиите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България