Себастиан Курц: Китай заема мястото на САЩ

Снимка: Архив

Китай заема политическия вакум, който се образува след напускането на международната сцена от САЩ. Това заяви австрийският канцлер Себастиан Курц на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщава ТАСС.

„Центърът на властта се измества, САЩ както и преди са силна държава, но те се отдалечават от международната политика. Китай запълва този политически вакум“, отбелязва австрийският канцлер.

Този процес е свидетелство за началото на промени в геополитическата ситуация в света. „Големите държави вече не поглъщат малките. Сега бързите държави поглъщат бавните“, добави Курц. Той засегна и болната за ЕС тема с мигрантите. Европа сама трябва да решава кой да влезе на нейна територия, мигрантският поток подкопава мира и благоденствието на континента, категоричен е Курц.

„Арабската пролет“ се превърна в зима, в Африка съществува натиск във връзка с миграционните потоци. Тук се крие огромен конфликтен потенциал“, подчерта австрийският канцлер.

„За да осигурим мира и благоденствието в ЕС, трябва да охраняваме нашите външни граници. Нашият начин на живот ще бъде заплашен, ако не правим това. Ние сами трябва да решаваме, кой трябва да влиза в ЕС“, добави Курц, цитиран от БГНЕС.

Коментари

Задължително поле