Себастиан Курц удари рамо на Виктор Орбан

Да го запазим в консервативното крило, призова австрийският канцлер

Австрийският канцлер Себастиан Курц се обяви против изгонването на партията “Фидес” на унгарския премиер Виктор Орбан от редиците на Европейската народна партия (ЕНП). Изказването му дойде в публикувано днес интервю за “Франкфуртер алгемайне цайтунг” и в своеобразен отговор на думите на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, че Орбан “вече няма място в ЕНП”. Паневропейският алианс е най-големият в ЕС и включва Народната партия на Курц, Християнсоциалната народна партия на Юнкер, “Фидес” и християндемократите на германската канцлерка Ангела Меркел.

Според Курц правителствени партии от Централна и Източна Европа не бива да бъдат изтласквани от традиционните партии в ЕС. “Вместо това можем да упражним неформално влияние, когато това е необходимо”, посочи австрийският канцлер.

Спекулациите за изгонването на “Фидес” от ЕНП идват, след като Европарламентът прие миналия месец предложение за резолюция, в което се казва, че в Унгария има сериозен риск от нарушение на ценностите на ЕС. Евродепутатите от партията на Курц подкрепиха текста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа