Северин се гаврил нечовешки с Виктория, преди да я убие (обзор)

Имало негово ДНК по жертвата и кръв по дрехите му

За по-малко от четири дни служители на МВР и прокурори разкриха убиеца на 30-годишната административна ръководителка на русенската телевизия ТВН Виктория Маринова. Късно през нощта във вторник стана ясно, че в Германия е заловен 21-годишният Северин Красимиров, известен и като Селайдин. На специална пресконференция премиерът Бойко Борисов специално благодари на всички, участвали в разследването.

Трупът на Виктория бе открит в събота следобед в храсти до крайбрежната алея край Дунав в Русе. Тя била обезобразена от побой и изнасилена. Според вътрешния министър Младен Маринов, Северин цяла нощ пил алкохол. В събота отишъл на алеята, явно в търсене на жертва, за да задоволи нагона си.

“Намирал се е на мястото, изчаквайки момент, в който може да извърши това деяние. Малко преди жертвата е тичала друга жена, после се е върнала. Жертвата е продължила малко по-далеч, отколкото обикновено. Това ни кара да мислим, че става дума за напълно случайно деяние”, заяви Маринов.

“Това, което е установено на този етап, е спонтанно забелязване на жертвата, нападение, нанасяне на удар, при който са счупени костите в областта на носа, завличане на жертвата в близките храсти, извършване на сексуално посегателство и други действия, които са извратени. И едновременно с това нанасяне на още допълнителни удари, лицето е тренирало бокс. Самото сексуално посегателство, както и телесните увреждания, които са причинени и които в последствие са станали причина са смъртта й, са изключително брутални, изключително тежки по своя характер и показващи доста силни характерови отклонения”, обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Според запознати с разследването Северин подложил Виктория на нечовешки мъчения – нанасял зверски удари, завирал й различни предмети и я влачил с лице към земята. Разследването установило, че нападателят живеел много близо до мястото на нападението.

По панталона му и бельото му, открити при претърсване в схлупената му къща в кв. “Тракцията” в Русе, имало следи от кръв на жертвата. По трупа на жената също бил открит ДНК-материал от нападателя. В 14,02 ч в неделя - денонощие след зверството, Северин напуснал България през ГКПП “Дунав мост” и отишъл в Германия, където била майка му. Там обиколил три провинции в опит да се спаси от арест. Накрая бил задържан в жилището на майка му.

Задочно на Северин Красимиров са повдигнати две обвинения - за изнасилване и за умишлено убийство. “На този етап ние не можем да твърдим, че убийството й е свързано с нейната дейност, но няма да спрем работата по нито една версия”, каза Сотир Цацаров.

 

Съмнения

Нова инсинуация на Нова

03-00Нова телевизия показа запис от охранителна камера, за който обявява, че е на предполагаемия убиец на Виктория, който бяга от местопрестъплението.

Според материала на телевизията бившият съпруг на жертвата Свилен Максимов и негови колеги преглеждали записи от техни видеокамери в района на убийството и видели фигура на мъж, който “бяга от мястото”. Интересното обаче е, че датата на записа е 10.6.2018 г. Убийството е извършено на дата 6.10.2018 г. В България и в Европа стандартът е дата-месец-година. Само в САЩ той е месец-дата-година. Другото интересно в записа е часът. Кадрите са от 12:11:19 до 12:11:32. Според вътрешния министър Младен Маринов престъплението е извършено между 11,00 ч. и 11,40 ч. Разликата е половин час. Дали това не е нова инсинуация на телевизията, както в края на септември репортер на “Господари на ефира” плонжира майсторски във Велико Търново, лъжейки че е пребит?

 

Германия ни го връща до дни

Има версия за съучастници и мотиватори

Северин Красимиров ще бъде предаден на българските власти през следващите дни след пристигане на надлежна европейска заповед за арест. Българинът днес е бил разпитан от следовател, оповести Томас Хакнер от вътрешното министерство в Хановер. Красимиров е разследван в Германия и за фалшифициране на документи. По първоначални данни той е напуснал България с автомобил и не е бил въоръжен. Шефът на криминалната служба на федерална привинция Долна Саксония Фридо де Фриз съобщи, че първото съобщение от България е пристигнало малко след 12 ч във вторник. Четири часа по-късно е установено жилището в град Щаде. Около 20,15 ч десетки полицаи са щурмували жилището и са задържали двама мъже, единият от които малко по-късно е бил освободен. Вътрешният министър Младен Маринов пък съобщи, че се работи и по версия за евентуални съучастници и мотиватори на Северин. “До момента имаме събрани доказателства, които подкрепят в голяма степен, че той е действал ситуитивно и без предварителна подготовка. Това е подкрепено със свидетелски показания. Но работим и по тезата за търсене на негови евентуални съучастници и мотиватори на това престъпление”, обясни Маринов.

 

Бойко Борисов към посланиците:

Не очаквах да повярвате на фалшиви новини

Нито една държава, нито една чужда медия не са поискали официална информация по разследването на убийството на Виктория Маринова по официален път - нито през посолства, нито през пресцентъра на Министерския съвет. Не ви се сърдя, но не очаквах да повярвате на фалшиви новини. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред 36 посланици на среща в Министерски съвет. Срещата продължи около час. На нея присъстваха и главният прокурор Сотир Цацаров, вицепремиерът Красимир Каракачанов и вътрешният министър Младен Маринов.

Борисов и главният прокурор информирали подробно дипломатите за разследването и разкриването на убийството на Виктория Маринова. Премиерът подчертал, че тя не е била разследващ журналист и никога не се е занимавала с разследвания.

Нито един от дипломатите не пожелал да зададе въпрос. След срещата посланиците отказаха и изявления.

По-рано брифинг Борисов обяви, че “българи направиха така, че за България да се говори като за Малта и като за Словакия, очерниха държавата по най-брутален начин”.

“Разни сини и червени политици се скъсаха да пращат мейли какво се е случило в България”, каза още Борисов.

Премиерът обяви, че ще има и сериозен разговор в ЕНП. “Европейски политици ни разсипаха от туитъри и аз ще си променя мнението – много внимателно съм ги чел всичките”.

Борисов поясни, че в момента в Брюксел го гледат много хора. “Аз умишлено не разговарях с тях през тези дни. Ще си променя и за шпицен кандидата мнението”, поясни премиерът, имайки предвид кандидатурата на Манфред Вебер за шеф на ЕК.

 

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Очаквам извинения

Убийството на Виктория Маринова отприщи поредната кампания срещу България. Не за първи път държави, които са ни партньори в ЕС, се ангажират с кампании срещу България. Това заявил вицепремиерът Красимир Каракачанов по време на срещата с посланиците в МС. Той подчертал, че страни от ЕС финансират неправителствени организации в страната ни, а въпросните НПО се занимават с клеветнически кампании срещу България.

България никога не е водила кампании срещу други държави и не е финансирала нито чужди неправителствени организации, нито политически проекти навън, казал още Каракачанов. Той обявил, че очаква всички международни институции, които се ангажираха с оценки по убийството на Маринова, да се извинят на страната ни.

 

Реакции

От Европа поздравиха властта за ареста на убиеца

Нито един от представителите на институции и неправителствени организации, които обвиниха България в убийство на журналист заради работата му, все още не се е извинил за клеветата, след като разследването разкри чисто криминалния характер на престъплението. Вместо това, политиците от ЕС предпочетоха да поздравят българските власти за ареста на убиеца.

“Силно приветствам предварителните резултати от разследването на убийството на Виктория Маринова. Българските власти действат бързо и ефективно. Имаме пълно доверие в българските власти да намерим справедливост за семейството и близките на Виктория Маринова” написа в туитър председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер.

Вебер не си взе назад думите, написани преди три дни в туитър, че Виктория Маринова е “третият журналист, убит в ЕС за една година.”

“Бързата реакция и съвместните усилия демонстрират решимостта за постигане на справедливост при такива позорни действия”, заяви председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Първият му заместник Франс Тимерманс обаче все още не е опровергал изявлението си в туитър, че е “шокиран от ужасяващото убийство на Виктория Маринова” и че “отново смел журналист пада в борбата за истината и срещу корупцията”.

Няма опровержение на изявлението от името на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, направено от негов говорител, че “има изключително смущаващо нарастване на насилието, включително сексуално, което е насочено особено срещу журналистките”.

Говорителка на председателката на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН Мария Гарсес заяви от нейно име, че осъжда убийството на българския журналист Виктория Маринова и подчертава значението на свободата на медиите. Засега няма ново изявление, което да уточни дали Гарсес продължава да свърза криминалния случай с медийната свобода.

Дуня Мятович, комисар по правата на човека на Съвета на Европа, продължава да държи закачено най-отгоре на профила си в туитър изявлението, че Виктория Маринова е четвъртият журналист и третата жена журналист, убити в ЕС от 2017 г.

Няма извинение и от генералния секретар на “Репортери без граници” Кристоф Делоар за изявлението му от името на организацията, че Виктория Маринова е третата журналистка жертва на убийство в Европа за една година. Изявление, в което спекулативно беше посочено, че тя е излъчила “чувствителен доклад за подозренията за измама на европейските фондове”.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право