Северна Корея въоръжава армията си с радиоактивни раници

Елитна част на севернокорейската армия е получила специални раници, разпръскващи радиоактивен материал, съобщава вестник Independent, цитиран от БГНЕС.

Според изданието в Северна Корея са формирани специални военни части, които вече провеждат обучения с новите раници.

„Най-добрите войници се избират от всеки разузнавателен взвод и лека пехотна бригада, за да се формира частта с атомните раници, която е с размера на батальон“, посочва източникът пред радиото.

Раниците се предполага, че тежат между 10 и 30 килограма и могат да разпръскват радиоактивен материал, най-вероятно уран, към врага.

Снимки, разпространени от властите в КНДР показват войници с раници, на които има жълто-черния символ за радиоактивно съдържание, маршируващи по време на парад по повод 70-та годишнина на управляващата в страната комунистическа партия. Подобни раници могат да се видят и по време на паради от 2013 г.

Съобщенията за раницата се появиха, след като по-рано южнокорейските власти заявиха, че КНДР екзекутира един от своите вицепремиери заради показано неуважение по време на събрание, председателствана от върховния лидер Ким Чен Ун. Причина за екзекуцията е това, че вицепремиерът по въпросите на образованието Ким Йон Джи е заспал по време на срещата.

https://www.youtube.com/watch?v=AZHpasMdBP8

Коментари

Задължително поле