Северна Корея е готова да преговаря със САЩ

От Северна Корея завиха, че все още са готови за разговори със САЩ, въпреки че вчера президентът Доналд Тръмп отмени срещата на върха между двете държави, предаде АФП.

„Внезапното оповестяване на отмяната на срещата е неочаквано за нас и ние не можем да не го намерим за извънредно жалко“, заяви Ким Ге-гуан, първи заместник-външен министър на Северна Корея, в изявление предадено от държавната агенция „KCNA“.

„Ние отново заявяваме пред САЩ нашата готовност да седнем лице в лице по всяко време и във всякакъв формат, за да разрешим проблема“, допълни той.

По-рано стана ясно, че от Белия дом обмислят дузина нови санкции срещу Северна Корея, които може да се наложат още в началото на следващата седмица, съобщи „The Wall Street Journal“, цитиран от Sputnik.

Според американската медия Националният съвет за сигурност на САЩ се е събрал в четвъртък, за да обсъди потенциални санкции срещу Пхенян, военни действия и други възможни стъпки.

Междувременно Тръмп обвини Китай за развалянето на отношенията на Северна Корея със САЩ преди решението му да отмени срещата на върха с Ким Чен-ун, пише The Times.

„Мисля, че разбирам защо това се случи“, заяви Тръмп, но не даде допълнителни подробности.

По-рано през седмицата той упрекна Пекин, заявявайки че поведението на Ким Чен-ун се е променило след срещата с президента на Китай Си Дзинпин преди почти три седмици.

„Имаше разлика когато Ким Чен-ун напусна Китай за втори път“, заяви Тръмп. „Не мога да кажа, че съм доволен от това“.

И в двата случая във Вашингтон научиха за визитата на Ким едва след свършения факт.

Срещата на върха щеше да бъде първата между президент на САЩ и лидер на Северна Корея. Доналд Тръмп се надяваше да уреди сделка, водеща до ядреното разоръжаване на полуострова.

Въпреки това, когато американски представители са пристигнали в Сингапур, за да направят приготовленията, там не е имало следа от представители на Северна Корея. „Бяхме зарязани“, заяви представител на Белия дом.

Тръмп предположи, че Си Дзинпин може да използва влиянието на Пекин над Пхенян като начин за постигане на целите си в търговските преговори със САЩ.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят