Севлиевци станаха лауреати на „Фолклорен извор `2016”

Класът по народно пеене при НЧ „Развитие 1870”, гр. Севлиево с ръководител Цветина Маринова стана лаурает на „Фолклорен извор `2016”. Пищното музикално събитие се проведе в свищовското село Царевец. Наградата на лауреатите е диплома, статуетка и сумата от 500 лева. Тя бе тържествено връчена от председателя на журито Юлия Цанкова по време на церемонията по закриването на шестото издание на националния фестивал.

В продължение на четири дни над 5500 участници дадоха най-доброто от себе си, за да покажат пред публика и жури своите възможности и нестихваща си любов към народните песни, танци и обичаи. Другото голямо отличие – Приз за най-добро цялостно представяне в областта на автентичния фолклор, бе връчено на Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Добротица” при Общински младежки център, гр. Добрич с ръководител Александър Александров и хореограф Юри Митев.

Лично кметът на общината Генчо Генчев връчи специалната статуетка Приз, диплома и парична премия на Александър Александров и цялата група деца от ансамбъла. От своя страна той благодари на организаторите и сподели, че съвсем наскоро са се завърнали от популярния фолклорен събор в Рожен, но дори там не са останали толкова впечатлени, както в Царевец.

Наградата на Министерството на културата, под чийто патронаж се провежда „Фолклорен извор” бе връчена от д-р Силва Хачерян – държавен експерт отдел „Регионални дейности” в Министерството и член на журито.

И тази година „За добро представяне и високи постижения в българския фолклор” с високото отличие на Министерството бяха удостоени три групи участници – НЧ „Георги Парцалев 1901” от гр. Левски, НЧ „Развитие 1870” от гр. Севлиево и НЧ „Гео Милев 1940” от с. Житница, обл. Добрич. Народно читалище „Трезвеност 1870” от гр. Сухиндол получи наградата за постоянство и традиция. Тя се връчва ежегодно на участник, група, състав или ансамбъл, който е доказал през годините своята постоянност и категорична позиция в опазването и популяризирането на българския фолклор.

Една от най-интересните номинации бе в категорията „Глас на Фолклорен извор”. Наградата се присъжда на индивидуален изпълнител в област „Певческо изкуство”. Специалната статуетка „Гласът на Фолклорен извор”, диплома и парична премия бе връчена от обичаната народна певица Гуна Иванова на Донко Марков Петров от НУИ „Добри Христов”, гр. Варна. По време на награждаването Донко засвидетелства невероятните си гласови възможности пред публиката, изпявайки популярна народна песен и обирайки аплодисментите на всички.

Бяха връчени още много отличия – на спонсори и медийни партньори, които зарадваха призьорите. От Свищов специални награди получи Детско-юношески танцов ансамбъл „Огнени ритми” с хореограф Стефан Костадинов. Те заслужиха отличия от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” и от фирмата за реклама и печат GIFTS. За първи път тази година бе дадена и още една специална награда – „Фолклорна звездица”.

С нескрито вълнение водещите Вера Блажева и Росен Маринов обясниха, че тя е на името на Лора – едно от децата, загинали в река Лим и в памет на всички други деца, които загубихме при трагичния инцидент.

С „Фолклорна звездица” се прави и символична препратка към конкурса за млади изпълнители на популярна песен „Звездици за Лора”. Инициативата за тази награда е на Илиян Николов – бащата на Лора, който лично връчи отличието – диплома, плакет и парична премия. Пръв носител на „Фолклорна звездица” стана Лиляна Младенова от СОУ „Сава Доброплодни”, гр. Шумен.

На церемонията по закриването на „Фолклорен извор `2016” присъстваха председателят на Общинския съвет Кристиян Кирилов, секретарят на Общината Любомира Петрова, зам.-кметовете Пламен Петков и Бедри Алиев, Ганчо Ламбев – председател на ППОК „Изгрев-93”, с. Царевец , която е генерален спонсор на фестивала, Любомир Чавдаров – член на НС на БСП, кметът на село Царевец Марин Любенов, общински съветници, кметове на кметства, представители на фирмите и организациите спонсори на събитието и още много гости.

Стотици бяха изпълнили централния площад на село Царевец, за да се включат в своеобразния празник. Празнична заря освети небето над селото, в момента, когато народната певица Гуна Иванова излезе да изпее химна на фестивала „В Царевец добре дошъл е всеки...”, а редом до нея застанаха всички членове на журито. Веднага след това на сцената излязоха певиците и музикантите от оркестър „Орфей”. Огромно хоро се развихри на площада.

Коментари

Задължително поле