Седемте новооткрити двойника на Земята (ИНФОГРАФИКА)

Американската космическа агенция НАСА съобщи, че е открила на разстояние 40 млн. светлинни години от Земята слънчева система със 7 планети, които са сходни по размер с нашата, предаде Би Би Си. Небесните тела са на орбита около Трапист-1 - ултрастудено червено джудже (с температура около двойно по-ниска от тази на Слънцето), а три от тях са в т.нар. обитаема зона, което означава предполагаемо наличие на океани с вода и хиптотетично - на живот. Седемте сателита на Трапист-1 са наречени условно b, c, d, e, f, g и h.

“Планетите са близо до звездата и една до друга, подобно на луните около Юпитер. Но джуджето е около 10 пъти по-малко от Слънцето и е по-студено от него, което предполага, че на някои от тях може да има вода в течно състояние и дори живот”, отбеляза Мишел Гийон, професор от Университета в Лиеж и участник в изследването.

22-100

В следващият етап от мисията астрономите ще потърсят следи от газове, като кислород или метан, за да си представят света на повърхността на новооткритите планети.

Откритието е направено с помощта на космическия телескоп “Спицър” и се нарежда сред най-важните постижения на апарата на НАСА. Обсерваторията работи в инфрачервения спектър, но благодарение на по-слабото си излъчване Трапист-1 не я е “заслепил”. Новината е потвърждение на все повечето доказателства, че нашата галактика - Млечният път може да е дом на десетки милиарди светове, които не се различават много от нашия.

За момента учени са открили десетки екзопланети, смятани за двойници на Земята, които може да бъдат годни за живот. Но досега астрономите не са намерили доказателства за наличие на живот на тях.

Коментари

Задължително поле