Седем американски щата с рекорден ръст на случаите на коронавирус, в Маями въведоха полицейски час

Алабама и шест други щата съобщиха за рекордно увеличение на случаите с коронавирус, като най-многолюдният окръг във Флорида Маями-Дейд наложи полицейски час през уикенда на Деня на независимостта, предава Ройтерс.

Северна Каролина, Южна Каролина, Тенеси, Аляска, Мисури, Айдахо и Алабама регистрираха нови ежедневни максимуми нa случаите на COVID-19, a Тексас достигна нов пик за хоспитализациите, като се чуват призиви за ново пълно блокиране на щата. За последното денонощие в САЩ са регистрирани 53 483 случая, малко по-малко от 55 405 за предходния ден.

Последният скок, най-силно изразен в южните и западните щати, алармира служителите на общественото здравеопазване, които призовават за предпазливост преди празничния уикенд на 4 юли.
Въпреки скока на заразените, средният дневен брой на смъртните случаи в Съединените щати постепенно намалява през последните седмици, което е отражение на нарастващия дял на положителните тестове сред по-младите, по-здрави хора, които са по-малко предразположени към тежко прекарване на болестта.

Въпреки това главният хирург на САЩ Джером Адамс предупреди, че въздействието върху броя на смъртните случаи след скорошния скок, започнал в средата на юни, все още не е ясно. „Смъртните случаи изостават най-малко две седмици и могат да изостават дори повече“, каза той пред „Fox & Friends“ в петък.

Случаите на коронавирус се увеличават в 37 от 50-те щата в САЩ, включително във Флорида, в които в петък има 9 488 нови случая, според щатското здравно ведомство. 10 109 случая във Флорида в четвъртък поставиха рекорд за щата и бяха повече от дневния пик на която и да е европейска държава в разгара на огнището там.

Доказателството, че скокът не се дължи само на разширени тестове, процентът на тестовете, които се оказват положителни във Флорида, е достигнал 16%, спрямо 4% преди месец, според анализ на Ройтес. Световната здравна организация предупреди, че процент над 5% е притеснителен. 

На този фон кметът на окръг Маями-Дейд Карлос Хименес наложи нощен полицейски час започващ от петък, и спря повторното отваряне на места за забавления като казина и нощни клубове. По-рано тази седмица Маями-Дейд и съседният окръг Брауърд, двата най-населени окръга на щата, задължиха жителите да носят маски на публично място.

Коментари

Задължително поле