Седем души са арестувани в Бирмингам заради атентата в Лондон

Британската полиция проведе операция в жилище в Бирмингам няколко часа след вдъхновения от ислямизма атентат в Лондон, при който загинаха 4 души. Операцията е свързана с предполагаемия извършител на нападението.

Това съобщи началникът на антитерористичните сили на лондонската полиция Марк Роули. Той допълни, че 29 души остават в болница, като състоянието на седем от ранените е критично. Четири са жертвите на терористичното нападение в Лондон, сред тях е и застреляният от полицията нападател.

Роули потвърди информацията за полицейския обиск в апартамент в Бирмингам. Разследващите смятат, че от там е наета колата, марка "Хюндай", с която нападателят прегази десетки хора на моста "Уестминстър". Колата е наета от клон на компанията "Ентърпрайс" миналия четвъртък. Полицаи и детективи работиха през цялата нощ и за това време претърсиха шест адреса и извършиха седем ареста. Операциите в Бирмингам и други части на страната продължават.

Бирмингам е град, където британските ислямисти са влиятелни. Един от заподозрените за атентатите в Париж и Брюксел, Мохамед Абрини, е живял там преди нападенията. Теорията за ислямистки тероризъм е водеща за нападението пред парламента в Лондон. Облечен в черно брадат мъж нападна с автомобил преминаващите по моста Уестминстър, пред кулата Биг Бен, след което убива с нож полицай, опитвайки се да влезе в парламента, в следствие на което е застрелян.

Засега властите смятат, че нападателят е действал сам и е бил "вдъхновен от международния тероризъм", но отказват да съобщят самоличността докато тече разследването. Полицията няма данни за други заплахи за обществената сигурност, подчерта Роули.

Голяма част от зоната около парламента остава напълно отцепена. Британските власти съобщиха, че разглеждат "случилото се при Уестминстър като терористичен акт до доказване на противното".

Британското правителство обяви, че няма да увеличи нивото на антитерористична тревога. То ще остане "сериозно", което е втората най-висока от общо пет степени, както и през последните повече от две години. В идните няколко дни обаче по улиците на британските градове ще бъдат изкарани допълнителни въоръжени полицаи. Властите посъветваха пътуващите тази сутрин да избягват района на Уестминстър, тъй като той ще остане блокиран.

Пострадалите при нападението са 40 души, сред тях има трима полицаи и трима френски ученици. Много от ранените са в тежко състояние. Няма информация сред тях да има български граждани, съобщи за "Хоризонт" посланикът ни в Лондон Константин Димитров. Посолството ни е в контакт с болниците в района, и с полицията, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа