Село пропищя от развъдник за кучета (ВИДЕО)

Така изглежда имотът, в който се намират завързаните кучета.

В покрайнините на силистренското Калипетрово

Десетки белгийски овчарки са завързани на синджири в обрасъл като джунгла двор

Никой не смее да мине през оградата

Развъдник за белгийски овчарки стресира цяло село в Силистренско. В покрайнините на Калипетрово, в обрасъл като джунгла двор и в окаяно състояние, по дървета и храсти са навързани десетки представители на породата, сигнализираха в “Труд” местни жители и представители на природозащитни организации.

Хора от селото разказват, че воят на кучетата се разнася навред. Според тях животните в двора са поне 40.
“Този развъдник буквално е къща на ужасите. Обрасло като джунгла, никакъв достъп няма в имота. Кучетата са вързани с въжета по дърветата. Общо знам, че са около 60. Те са разделени в няколко имота. Част от тях са в селото, другите са в останали два имота”, разказа Нели Иванова (б.а. името на жената е променено по нейно желание).

“Преди година и половина беше зловещо, миришеше на мърша, нещо страшно. Сега е станало още по-страшно, защото на къщата дори не й се вижда покривът - толкова е обрасло. Тези кучета ядат през ден или през два. Собственичката Милена Георгиева не ходи там, при последният път са я нахапали”, допълва жената. Тя казва и че местните са пропищели от Георгиева и са вдигнали ръце.

Според собственичката на развъдника овчарките са вързани временно по дърветата, но местните казват, че това е така от дълго време.

Кметът на селото Никола Узунов потвърди, че проблемът е сериозен и е от около две години, но решение не се намира.

“Тази Милена е софиянка. Като дойдат софиянци на село, нас за по-други хора ни имат. Прави тя разни развъдни дейности за белгийски овчарки. Вади разни разрешителни за гледане на кучета, но тя наистина ги гледа в окаяно състояние, навързани там в едни джунгли. Пращал съм РЗИ и какво ли не, и не могат да излязат на глава с нея. Тя в Силистра също имала къща, където има още кучета. Става втора година, откакто пристигна в нашето село. Мисля, че купи имота. Там е джунгла, навързани са по дървета, по храсти, в стаите вътре. Изключителна мизерия е”, обясни пред “Труд” той.

Според него на мястото има над 20 кучета, а може и повече. “Основно за търговия ги ползват. Продават ги. Уж се грижат, но каквото и да правят, тези условия не са приемливи”, допълни Узунов.

На друго мнение е собственичката на развъдника Милена Георгиева. Пред “Труд” тя обясни, че кучетата били временно вързани по дърветата, защото имало проблем с канализацията в седемдекаровия имот.

“Аз по принцип имам кучета, които са моя собственост, отглеждат се в имота, който е собственост на моя фирма. Продажби не съм имала от много години, развъждам си за удоволствие, имам някаква концепция и така. Трябва да видя колко са кучетата в момента, не знам дали трябва да ви кажа. Живеят в сгради, вътре в помещенията. Имаше такъв период с вързани за дърветата животни, защото имах проблем с канализацията и докато се оправи, те бяха навън. Аз си ги гледам животните, те са мой ангажимент. Там съм всеки ден”, обясни тя.

“Законът не ми забранява да гледам животните. Те имат необходимата квадратура, моя собственост са и няма ограничения колко кучета да гледам. Дали дворът е обрасъл или не, първо не е незаконно и второ - не е в пряко отношение към животните”, категорична бе Георгиева. Разказва и че този уикенд като физическо лице организира “национална квалификация за следови кучета” в Силистра.

Местните се надяват на реакция от институциите. Областната дирекция на МВР вече е получила сигнал за случая, самосезирала се е и прокуратурата, научи “Труд”. Отношение трябва да вземат и от агенцията по храните.

Собственичката Милена Георгиева: Има кампания срещу мен

Към мен тръгва една кампания, която се води от дълго време и вероятно е от колеги. Сега организирам национална квалификация за следови кучета. Аз съм оторизирана от председателя на Българската републиканска федерация по кинология (БРФК) за организацията на събитието. Като физическо лице имам писмена оторизация, защото федерацията не работи. Квалификацията се организира без някой да заплаща каквито и да е такси.

Ние по принцип сме към породен клуб, който БРФК неправомерно отстрани, сега ни предстоят дела за неговото възстановяване.

Габриела Пападопова, сдружение “На ти с природата”: Обектът е незаконен, няма го в регистрите на БАБХ

Проверихме и установихме, че този развъдник го няма в регистрираните от БАБХ развъдници за кучета, тоест е незаконен. Виждат се условията и е ясно, че нямат нищо общо с тези, на които трябва да отговаря развъдник. Води се киноложки развъдник за породисти кучета

Ние имаме голям проблем със сигналите, които подаваме за незаконни развъдници изобщо, защото много често се случва така, че проверяващите първо предварително казват на проверявания. Част от кучетата изчезват, а другите все едно, че не са отглеждани с цел развъждане, а са лични на човека.

Ако БАБХ направят проверка, много е вероятно да се окаже, че е не е развъдник, а някой си ги гледа там тези кучета и да му направят предписание да им по-добри условията, да ги разхожда и т. н.

Ако се установи действително огромен брой кучета, живеещи при неподходящи условия, е по Закона за ветеринарномедицинската дейности и по закона за защита на животните и тогава могат да бъдат налагали единствено административни наказания и в краен случай, ако нещата са много жестоки спрямо животните, има право БАБХ да изиска отнемане на животните в полза на държавата. Но в такива случаи те биват евтаназирани, защото агенцията няма къде да ги настани.

Въпросът е да се направи проверка без предупреждение и да установи действителното положение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи