Село събира последни 4 000 лв. за храм

Шуменското село Вехтово, което от години събира пари за нов храм, е на път да сбъдне мечтата на прага на Димитровден. Нужно им е да съберат още по-малко от 4 000 лв., за да могат да започнат градежа на църквата и да я докарат до груб строеж, оповести кметицата Перихан Хюлмиева.

В момента в дарителската сметка има 44 000 лв. Миналата година по това време, когато "Труд" писа за селската неволя, парите бяха към 18 000 лв., но се намериха сърцати дарители.

Преди дни с решение на Министерския съвет са отпуснати 8 000 лв. Дирекция ”Вероизповедания” е уведомила писмено кметството, че отправената молба от църковното настоятелство чрез Варненската и Великопреславска митрополия за отпускане на субсидия за започването на строежа, е удовлетворена и паричният превод е факт, радват се във Вехтово.

От четири години мястото за църквата е осветено и е побит кръст. Има дарен проект, според който за цялостен градеж ще са нужни 125 000 лв., но селяните вярват, че стартират ли веднъж храма, ще го завършат. В момента се молят в рущаш се храм, бивша селска пивница с построена камбанария на нея.

Дарителска сметка на Православен храм "Св. вмчк Димитър", с.Вехтово, Шуменско

IBAN: BG58STSA93000021103918, BIC: STSABGSF, “Банка ДСК АД”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони