Селският туризъм става хит за българите

От 25 до 150 лева на човек за нощувка

В хит за българите се превръща туризмът на село. 85% от къщите за гости през делничните дни са резервирани, а за уикендите свободни места няма, съобщиха пред “Труд” от Асоциацията на българските села (АБС).

Около 80% от туристите са българи, като от началото на летния сезон се отчита увеличение на гостите от Румъния, Русия, Германия и Франция.

Най-силните в селския туризъм региони са Велико Търново, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Смолян и Бургас. С недостатъчно използван потенциал остават областите Сливен, Шумен и Русе, посочват от организацията.

“Четвърта поредна година в България имаме увеличение на броя на туристите. Очакваме през 2017-а 15-20% повече реализирани почивки на годишна база”, коментира пред вестника председателят на УС на АБС Борислав Борисов.

От асоциацията посочват, че високият интерес към селския туризъм се запазва устойчив главно заради богатството на природни, архитектурни и исторически забележителности, а също допълнително предлаганите услуги в сферата на активния отдих.

По данни на АБС цените на нощувките започват от 25 лева на човек и стигат до 150 лева в зависимост от условията в къщата за гости и екстрите.

“Освен СПА процедури и басейн, все повече места за настаняване разширяват услугите с разнообразни дейности. На гостите се предлагат от езда до курсове по грънчарство и занаятчийство. Туристите могат да научат как се дои крава, както и какви са тънкостите при отглеждането на различни домашни животни. Други могат да се повозят на мотори, АТВ-та, както и да се отдадат на екстремни спортове”, коментира Борисов. По думите му все повече фирми избират обучения и семинари на служителите си далеч от града.

В страната, по данни на АБС, има около 2200 къщи за гости, като 10% от тях са на “топ ниво”. В това число не влизат обекти за настаняване в села на самото Черноморско крайбрежие.

Според експертите туристите избират да почиват на село заради чистата природа и храна, а също и подтикнати от търсенето на близост с автентичните български традиции и дух.

Липсата на реклама в чужбина за възможностите, които дава българският селски туризъм е един от проблемите, според Асоциацията на българските села.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България