Селски кмет осъди община за 2 неплатени дни

Цветелина Георгиева

Кметът на шуменското село Мадара Неделчо Неделчев заведе дело и осъди община Шумен да му заплати 116,38 лв. за два работни дни, които не му били признати във фиша за февруари т.г. На въпросните дати 17 и 18-ти, селският първенец бил на среща с главния прокурор заедно с кметовете на още 20 малки населени места на тема „Корупция, битова престъпност и други проблеми“, но не уведомил по законния ред. Сега Районният съд в Шумен осъжда общината да му заплати двата дни, а освен това признава, че му дължи още 50 лв. такса за образуване на делото, както и 300 лв. за адвокатско възнаграждение.

Решението не е окончателно, може да се обжалва пред Окръжен съд-Шумен.


От общината санкционирали селския кмет, с който имат спорове и по други въпроси, защото в задължителната присъствена форма по образец било отбелязано, че не се е явил на работа на 17 и 18 февруари 2020 г. Известно е, че е имало среща при главния прокурор, но затова е следвало да уведоми кмета на Община Шумен и да му бъде разрешена командировка, претендирали ответниците.
Съдът обаче е категоричен, че Неделчев е бил на срещата в качеството си на кмет и е изпълнявал регламентираните по закон служебни функции да представлява кметството пред други кметства, обществени, политически организации и други.
"Осъществяване на вменените му от закона функции не следва да се изпълняват само и единствено в района на кметството на Мадара или населеното място", пише в решението и се уточнява, че липсата на командировъчна заповед само го лишава от предвидените в закона дневни, квартирни и път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини