Семейни драми в „Есенна градина“ на Малък градски театър

Целият актьорски състав на премиерата.

Премиерна постановка, парафраза на Чеховата “Вишнева градина”

Събира на сцената Даниел Цочев, Ирини Жамбонас и Луиза Григорова-Макариев

Емоции и тайни зад един незавършен семеен портрет

Малък градски театър “Зад канала” откри новата година с премиера на “Есенна градина”. Новата постановка е вариация на едноименната пиеса на американската авторка Лилиан Хелман и е определяна като парафраза на Чеховата “Вишнева градина”.
Една история, дълбока и доста хаотична в емоциите, които предизвиква и която накратко може да бъде описана с емблематичния цитат на друг руски автор: “Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно по своему”. Режисьор е Юрий Дачев, сценографията е на Свила Величкова, музиката на Асен Аврамов, костюмите са дело на Свила Величкова.

“Трудно ми е да намеря човек, който не е пропилял най-хубавите години от живота си”, казва един от персонажите и сякаш това изречение перфектно описва основата линия в сюжета. Една неочаквана и трудна за преглъщане равносметка, която всеки от героите прави сам за себе си, докато се опитва престорено да позира за перфектния “кадър”.

В китна есенна градина през октомври едно семейство се събира, за да направи мечтания семеен портрет. Инициатор на всичко е застаряващата и властна Елис, която отчаяно се опитва чрез парите си да си купи малко забравена близост със собственото си семейство, като поръчва този семеен портрет.

Декорът ни пренася в китна есенна градина през октомври.

Макар той да остава недовършен, публиката ясно вижда картината, която се оказва трудна за рисуване. Едни на пръв поглед обикновени разговори, за нещата от живота, които може би присъстват във всеки дом. Те разкриват куп тайни, страхове и прикрити отношения, за които героите по-лесно говорят на чаша уиски. Или бутилка.

Образите, които виждаме са шантави, но в същото време са като всеки един от нас и всеки от публиката би се разпознал в някой от тях - дали в нещастната съпруга на средна възраст, чийто деца вече се пораснали и отчаяно се опитва да задържи съпруга си, който пък няма търпение да я изгони с куфарите през вратата, дали в красивата жена на преуспяващ художник, която е неспасяемо тъжна, въпреки скъпите дрехи и перфектната си прическа, или в щастливото младо семейство, което уж иска да прекарва всеки миг заедно, но мъжът тайно мечтае не за жена си, а за други мъже...

На сцената виждаме много от най-популярните имена на театралната сцена, в прецизна комбинация от млади лица и доказани актьори - Богдан Бухалов, Василена Атанасова, Георги Кацарски, Даниел Цочев, Жени Александрова-Лечева, Ирини Жамбонас, Леонид Йовчев, Луиза Григорова-Макариев, Мартина Тодорова и Таня Пашанкова. Специално внимание заслужава декорът, който пресъздава усещането за една китна есенна градина. И все пак оставаме с усещането за край, за разпад на човешките отношения, което най-много отива на есента. Атмосферата се допълва отлично и от костюмите на актьорите, които са в тон с нейните цветове и с цялата обстановка. Следващите представления са 6 и 16 февруари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства