Сенатът на САЩ оправда Доналд Тръмп в процеса за импийчмънт срещу него

Сенатът на САЩ оправда президента Доналд Тръмп в процеса по импийчмънт и по двете обвинения - злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса. Това показват резултатите от гласуването.

По първото обвинение за злоупотреба с власт 52-ма сенатори гласуваха против признаването на Тръмп за виновен, а 48 се обявиха, че е виновен.

По второто обвинение за това, че е възпрепятствал работата на Конгреса, 47 гласуваха, че е виновен и 53, че е невинен.

Един сенатор от републиканците, Мит Ромни, наруши партийната дисциплина и гласува президентът да бъде признат за виновен по първото обвинение, за злоупотреба с власт, откъдето дойде и единият глас разлика в двете гласувания. Демократите гласуваха единно срещу президента.

Камарата на представителите през декември 2019 г. с гласовете само на Демократите призна за виновен Тръмп и по двете обвинения - злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса. Демократите смятат, че Тръмп е оказал натиск върху украинските власти, опитвайки се да започне разследване срещу политическия си опонент Джо Байдън и членовете на неговото семейство, а след това възпрепятствал разследването в Конгреса.

Белият дом приветства гласуването в Сената, довело до оправдаването на президента Доналд Тръмп в процеса по импийчмънт срещу него. Американският президент ще направи официално изявление днес. В туитър той определи процеса като "измама". А от пресофиса на Белия дом заявиха, че "позорният опит за импийчмънт, скалъпен от демократите, е приключил с пълното оневиняване и реабилитиране на президента, защото както е било ясно през цялото време, той е невинен".

Коментари

Задължително поле