Сергей Скрипал - ГРУбият

По време на енергиен форум в руската столица модераторът някак си между другото вкарва темата за отровения с “Новичок” двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия. Всъщност никак не е случайно. В залата беше президентът на Русия Владимир Путин. Излишно е да се подчертава изригването на държавния глава. Той набързо наруга както Скрипал, така и модератора.

“За петрол или за шпионаж ще говорим”, заяви президентът.

Честно казано шпионажът и енергията вървят ръка за ръка и това са го доказвали не само руснаците. Бойното отровно вещество “Новичок” е смъртоносно оръжие, разработено от съветските тайни лаборатории, но никой никога нямаше да му обърне толкова сериозно внимание освен сценаристите в Холивуд, ако около руските граждани Сергей и дъщеря му Юлия не беше сътворена поредната история в стил Джон льо Каре. Всички помним колко бивши шпиони си заминаха от този свят, след отравяне с гадости. Руснаците обичат отровите. От времената на Георги Марков и българския чадър, отровите витаят в публичното пространство като символ на кремълския гняв. Не по-различно е поведението на британските шпиони, които са обвинявани за атентати срещу руски високопоставени дейци още от императорско време.

Поредното претопляне на скандала е добър повод да си припомним и за човека Скрипал, който за едни е мрезавец, за други – герой, а за трети – жертва на “гнусния руски режим”.

Сергей Скрипал е офицер от руското военно разузнаване ГРУ, когато е пратен като военен аташе в Испания. Там британските служби му правят капан – едни твърдят, че това т. нар. “меден капан”, сиреч млада засукана мома го вкарва в леглото, а след това започва шантажът. Според други теории, Скрипал се полакомил от щедрото заплащане – говорим за сериозна месечна заплата.

Скрипал се ражда в Калининград, според една от информациите на руските медии. Според друга – в Киев. Така или иначе той се е родил, а след това е станал и военен. Завършва военното училище в Борисово (няма нищо общо с Бойко Борисов, б.р.), където се обучава да прави бомби. Сапьор един вид. След това влиза в десантни войски, а сетне, след като завършва академията в Куйбишев го забелязват от ГРУ (Главното разузнавателно управление към щаба на Въоръжените сили на РФ).

Британците го вкарват в капан някъде през 1995-а в Испания, както стана дума преди малко. Скрипал не просто дава информация, той се проявява като изключително активен агент на Ми-6. Събира колеги от ГРУ на купони, прави описание на цялата структура на ГРУ, досиета на приятели... изобщо отличник. Така той си заслужава всяка една копейка... сори, всяко едно пени. Говорим за хиляди досиета, които той предава на британците. След като се уволнява от армията и става пенсионер, той продължава дейността си на предател.

Паричките, които агентите на нейно величество му дават, той трупа в Малага. Често пътува дотам, а Ми-6 му купува и къща, за да е по-спокоен. Контраразузнаването го заковава по начин, дето и споменатия по-горе Джон льо Каре не би измислил. Следейки британските шпиони в Москва, руснаците отбелязват нещо странно. Те винаги се мотат в една и съща градинка на руската столица и при това по едно и също време. Контраразузнаването прави наблюдателни постове и разполага техника. Около това място него често забелязват и Сергей Скрипал. Вече става ясно, че там някъде се предава информацията, но не могат да ги хванат. Постепенно агентите на ФСБ намират камък, в който е инкрустирана техника. Когато дойде Скрипал, той прехвърля информацията безжично към техниката в камъка, а британците я източват. Руснаците осветяват цялата схема, заковават всички до един с безспорни доказателства. Британските дипломати-шпиони са обявени за “персона нон грата” и наритани от Москва, а Скрипал вкаран зад решетките.

По време на делото срещу него става ясно, че той е предал над 20 хиляди секретни документи, включително и данни за военния космодрум в Плесецк.

Осъден е на 13 години каторга в лагер със строг режим. Отнемат му всички награди, военното звание от запаса.

Четири години по-късно Скрипал е помилван с указ на президента на Русия. Той е разменен за десетина руски агенти, арестувани в САЩ, което говори колко ценен е бил Скрипал за британците и американците.

Двойният агент запазва руското си гражданство, но получава и британско. Преподава на млади шпиони в Ми-6, както и на кадети във военните училища.

През месец март тази година Скрипал и неговата 33-годишна дъщеря Юлия са отровени като полицията предполага употребата на руското бойно отровно вещество “Новичок”. Без никакво колебания правителството обвинява Русия и Путин за атентата. Въпреки тежките поражения и двамата оцеляват, а скандалът се развихря със страшна сила. Великобритания използва случая да поиска строги санкции срещу Русия. Никой така и не обяснява, защо не са го отровили още в колонията, където е лежал, но в крайна сметка всеки знае старата максима, че когато си двоен агент има поне две страни, които са заинтересовани да живееш или умреш.

 

Мистерия около смъртта на сина му

Синът на Сергей Скрипал - Александър умира при странни обстоятелства. Без никакви симптоми, мъжът си отива от този свят след остра чернодробна недостатъчност, докато пътува из Русия. Малко преди това умира съпругата на Сергей в следствие на рак на матката. По същото време загива и брат му при доста странна катастрофа. Няма как пространството да не се изпълни със съмнения и подозрения.

 

За него

Класическа руска стратегия

Отричанията на Кремъл за атентата срещу Скрипал стават все по-абсурдни, но не могат да заблудят никого. Хората могат да видят, че това е класическа руска стратегия, която се опитва да скрие иглата на истината в купа сено от лъжи

Борис Джонсън, бивш външен министър на Великобритания

 

Той е един мерзавец

“Някои прокарват идеята, че Скрипал е правозащитник. Той е просто един шпионин, предател на родината. Той е един мерзавец, а аферата около него е един изкуствено раздут скандал.”

Владимир Путин, президент на Руската федерация

 

Русия има мотив

“Това нервно-паралитично вещество беше от групата “Новичок”, то беше създадено от съветските експерти и мисля, че Русия има мотив и намерение и това е част от модела на поведение на Русия в Европа, което наблюдаваме. Това се случи във Великобритания, можеше да се случи в друга държава

Тереза Мей, премиер министър на Великобритания

 

Ударът беше срещу Путин

“Това беше една операция, насочена към повлияване на предизборната обстановка в Русия с изявен антипутински характер. Очевидно инициаторите не познават психологията на руския народ.”

Ген. Кирчо Киров, бивш шеф на разузнаването

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети